Образование

На 10 февруари МУ-Плевен открива учебната година за 350 чуждестранни студенти

На 10 февруари 2023 г. МУ-Плевен ще проведе тържествено откриване на учебната 2022/2023 година за новия випуск чуждестранни студенти, приети в англоезичен курс на обучение по медицина. Редовни занятия на 13 февруари 2023 г. ще започнат общо 350 студенти от 26 държави, от които най-голям брой са гражданите на Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Германия, Япония, САЩ и др.

В рамките на две седмици преди началото на семестъра, Центърът за чуждестранни студенти организира специална Програма за адаптация, включваща: информационна среща във виртуална среда с полезна информация относно пристигане, настаняване и престой на чуждестранните студенти в България, отваряне на банкови сметки, здравно застраховане и осигуряване; кратко обучение за работа с информационната система на МУ-Плевен; виртуални опознавателни игри и предоставяне на допълнителна полезна информация за Плевен и България; информационни турове на университета; отворени врати в библиотеката. Всички чуждестранни студенти участват и в едноседмичен начален курс по български език преди старта на учебната година.

На 10 февруари 2023 г. проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, ще води официалната церемония по откриване на новата академична година за новоприетите чуждестранни студенти. Те ще бъдат приветствани с Добре дошли от ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров, както и от председателите на студентските организации –  Студентски съвет и Асоциация на чуждестранните студенти. На приветствията ще отговори новоприетият студент по медицина Никол Анжела Барнс, гражданин на Великобритания, от о-в Гърнси.

Подобно на българските първокурсници, новоприетите чуждестранни студенти ще изпълнят ритуала по полагане на Академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисия на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Те тържествено ще повторят думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. Тържеството ще приключи с музикални поздрави за новоприетите студенти от участници в Деня на народите 2022.

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по медицина в университета се обучават над 1100 чуждестранни студенти от повече от 50 държави. Към момента са дипломирани 19 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.

Подобни новини

Back to top button