БизнесСтроителствоТърговия

Спад в активността, но не и в цените на жилищата през 2022 г.

отчитат от "Адрес Недвижими имоти"

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане – това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство. Ценовите нива вече задминаха своя пик, но за спад към момента не може да се говори. Това се посочва в годишния анализ на АДРЕС Недвижими имоти за пазара на жилища у нас.

„Понижение на цените у нас е много вероятно да има, но няма как да знаем дали, кога и с колко ще се случи това. Погрешни са очакванията, че спадът на нивата ще последва веднага след този на броя сделки. От една страна, рекордната активност не беше здравословна за пазара и в момента той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са относително бавни. За спад е рано да се говори, като той ще бъде плавен – в момента търсенето е все още малко по-голямо от предлагането”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

По думите ѝ, част от оттеглилите се от пазара купувачи са именно тези, които очакват понижение на цените. Отдръпнали са се и хората без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите.

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата – много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат. Тези, които имат нужда от имот в момента и разполагат със средства да го купят, продължават да са активни участници на пазара”, пояснява Тенекеджиева.

Цени в евро

С 25% растат цените в София на годишна база, сочат данните на АДРЕС. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в Морската столица скокът е с над 30%. „Във Варна се отчита и най-малкият спад на сделките. Пазарът в града е динамичен, тъй като има предлагане на добри проекти както в градска, така и във ваканционна среда. Морската столица разполага с добри университети, развит туризъм, фактор е и миграцията между града и околните населени места. Варна се позиционира като място с рентабилни инвестиционни възможности”, пояснява Тенекеджиева.

Профил на клиентите

Необходимостта от пари става по-честа причина за разделяне с имот – ако към средата на годината с този мотив са продали 15% от хората, то делът им расте до 19% в края на 2022 г. Основен двигател за продажба през периода все пак остава излизането от инвестиция, показват данните на компанията. Около 30% от хората, продали имота си през периода, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделка. „Ако повече хора решат да продават през 2023 година и по този начин увеличат предлагането на вторичния пазар, е възможно да станем свидетели на ценови спад и по-рано. Но крайният резултат отново ще зависи от решимостта и възможностите на купувачите”, казва Тенекеджиева.

Двустайните жилища са по-търсената покупка през 2022 година.  За такива имоти са 40% от сделките през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички. „Това, че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, казва Тенекеджиева.

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки, отчетен от АДРЕС. Към края на годината тези покупки доближават 30%. „Този съществен дял на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, коментира Тенекеджиева.

Отстъпки и кредити

Без отстъпка се търгуват преобладаващата част от имотите в страната – 44% към края на годината. Тези сделки все пак намаляват – към януари 2022 г. без компромис в стойността са реализирани 56% от сделките. Въпреки това, на фона на растящите случаи на покупка с коментар, той рядко надхвърля 5000 евро.

С пари в брой продължават да се сключват повечето сделки у нас, сочат още данните на компанията. Средно 45% от всички покупки през годината са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита пък е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота – близо 20% от сделките са реализирани с такъв заем.

Подобни новини

Back to top button