ОбразованиеОбщество

Днес тържествено беше открита учебната година за новия випуск чуждестранни студенти в МУ – Плевен

МУ-Плевен организира тържествено откриване на учебната 2022/2023 година за новия випуск чуждестранни студенти, приети в англоезичен курс на обучение по медицина. Редовни занятия на 13 февруари ще започнат общо 350 студенти от 26 държави, от които най-голям брой са гражданите на Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Германия, Япония, САЩ и др.

Проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, бе водещ на официалната церемония по откриване на новата академична година за новоприетите чуждестранни студенти. Те бяха приветствани с Добре дошли от ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров, както и от председателите на студентските организации – Студентски съвет и Асоциация на чуждестранните студенти. На приветствията на проф. Димитров, на Мария Челебиева – председател на Общото събрание на Студентски съвет и на Мишел Бернард Д’ Силва – председател на Асоциация на чуждестранните студенти отговори новоприетият студент по медицина Никол Анжела Барнс, гражданин на Великобритания, от о-в Гърнси.

Подобно на българските първокурсници, новоприетите чуждестранни студенти изпълниха ритуала по полагане на Академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисия на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Те тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Тържеството приключи с музикални поздрави за новоприетите студенти от участници в Деня на народите 2022 – Седра Алкадро от Сирия, която изпълни народната песен „Катерино моме“, и Глория Тумбарело от Италия.

  • Видеото с изпълнението на Седра Алкадро е споделено във Фейсбук от проф. Добромир Димитров

Подобни новини

Back to top button