ИсторияКултураОбразование

Седмица на патрона ще проведат в ОУ „Васил Левски“ – Плевен

С инициативи, обединени под наслов Седмица на патрона, в Основно училище (ОУ) „Васил Левски“ в Плевен ще отбележат 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Това съобщиха в Националния пресклуб на БТА в Плевен ученици от училището, придружени от своя преподавател по руски и английски език Ирина Пачева. 

Мартин Първанов разказа за планираните събития, които започват още в началото на следващата седмица. Учениците ще имат творчески и спортни занимания. Част от децата ще се изявят в училищен конкурс за рисунка на тема „Неуловимият – по стъпките на Левски“, ще проведат и тържествен час на класа. С много емоции се очаква традиционното състезание „Лъвски скок“ и оспорваните футболни срещи за Купата на ОУ „Васил Левски“. 

Даная Дженова разказа за участията на своите съученици в национални конкурси, посветени на Левски. Тя подчерта, че сред интересните прояви, които им предстоят още са създаването на книжки, посветени на моменти от живота на техния патрон. 

Пламена Петрова и Никола Мирославов с гордост заявиха, че всички ученици са активни не само през Седмицата на патрона, а през цялата учебна година. Представят отлично училището си на национални състезания в областта на науката, изкуството и спорта. 

„В деня на гибелта на Левски ще бъдат поднесени цветя пред паметника на патрона ни в двора на училището. Вратите ще останат отворени за всички плевенчани, които искат да изразят своята почит към Апостола на свободата“, добави Пламена. 

Ирина Пачева отбеляза, че в последните години се увеличава интересът към ОУ „Васил Левски“. През настоящата учебна година са сформирани три паралелки с първокласници. Според нея това се дължи на добрия педагогически екип, както и на децата, които с постиженията си доказват отличната подготовка в ОУ „Васил Левски“. „Горда съм, че работя в училище със 163-годишна история“, подчерта Пачева. 

По думите й чрез инициативи като Седмицата на патрона децата се учат на патриотизъм, да се гордеят, че са българи. „Те трябва да познават историята и най-вече след като са възпитаници на училището, което носи името на Апостола на свободата, да знаят повече факти от неговия живот и дело“, категорична е Ирина Пачева.

БТА

Подобни новини

Back to top button