ЗабавленияСветски новини

Започна традиционният базар за мартеници в Плевен

С началото на месец февруари в Плевен започна и традиционният базар за мартеници. Над 100 щанда, разположени в централната пешеходна зона, предлагат и тази година разнообразие от червено-бели символи на плевенчани и гостите на града.

Кандидатите, подали заявления за продажба на мартеници, получиха места след провеждане на публичен жребий в Община Плевен. Съгласно схемите, утвърдени от Главния архитект на Общината, позициите са разпределени в четири основни зони от Големия фонтан на пл. „Възраждане” до къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ”.

Според поверието, цветовете в мартеницата имат определено значение – червеният символизира живота, а белият – чистота и щастие. Производителите в Плевен в продължение на месеци изработват мартеници, за да зарадват жителите и гостите на града. И тази година прави впечатление, че майсторите се връщат към вълната, която умело усукват. През последните години все повече се забелязва завръщане и към старата мартеница за закачване. Каквато и мартеница да изберете, за да подарите или вържете на 1 март, важно е да го направите с желание.

Продажбата на мартеници в Плевен ще продължи до 3 март, включително.

Подобни новини

Back to top button