ЗдравеОбществоПроблеми

Разследват смъртта на родилка и бебе от Луковит

От изпълнителната агенция „Медицински надзор“ започват проверка по случая с починалите родилка и бебе от Луковит. От ведомството съобщиха, че са се самосезирали във връзка с репортажа на бТВ, според който новороденото отказало да се храни и е било транспортирано до спешния център в Червен бряг и след това до спешния център в Луковит. Починало е в линейка, на път за болницата в Ловеч.

Майката, която е на 23 години, също се влошила, била е закарана до Луковит, след това била върната в болницата в Бяла Слатина. Починала е в университетската болница в Плевен, четири дни след бебето. 

От Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Ловеч съобщиха, че майката въобще не е посещавала центъра за спешна помощ в Луковит, а бебето е било откарано там на 5 февруари в лошо здравословно състояние. Оттам са поискали оборудвана линейка от Ловеч и някъде по обяд на път от Луковит за Ловеч бебето е починало в линейката.

Заместник-директорът на ЦСМП в Ловеч д-р Силвия Моева уточни, че не става въпрос лекарска грешка, а медиците, които са били линейката, и тези в спешния център в Луковит са действали според всички нормативни документи и законодателството. Д-р Моева каза, че бебето е било на 10 дни.

Образувано е досъдебно производство, но не може да дава повече информация.

Бебето е родено в болницата в Бяла Слатина, откъдето е изписано и няколко дни след изписването здравословното му състояние се влошава.

От Окръжната прокуратура в Ловеч съобщиха, че разследването по случая продължава. Направена е аутопсия, но едва след приключване на съдебно-медицинските експертизи ще станат ясни причините за смъртта на бебето. 

Информацията е на БНР

Подобни новини

Back to top button