ИзбориПолитика

След сбъркани преференции само с хартиени бюлетини продължава гласуването в област Велико Търново

Централната избирателна комисия (ЦИК) преустанови гласуването с машини в избирателен район Велико Търново. Решението бе взето след като в Районната избирателна комисия (РИК) са получили сигнали за грешка в софтуера, водеща до размяна между имената на кандидатите и номерата на преференциите им. След решението на ЦИК гласуването в област Велико Търново продължава само с хартиени бюлетини.
„Ще бъде зачетена преференцията в порядък такъв, че гласуването за първия кандидат ще бъде считано за 13-и, тъй като там има проблем с нареждането на кандидатите. Първите трима са се оказали – най-вероятно техническа грешка, ще проверяваме кой как е налял софтуера – в края на листата, тоест, четвъртият е станал първи и така надолу докато се стигне до последните трима, които би трябвало да бъдат първи“, обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.
„Ще се извади разпечатка с резултатите, тя ще бъде отчетена, вероятно ще има някакви спорове, но това, което е регистрирано като факт, най-вероятно ще бъде зачетено“, допълни говорителят. Според пояснение на другия говорител на ЦИК – Таня Цанева, отбелязаните вече преференции при преброяването ще бъдат зачетени по номера в листата, а не по имената на кандидатите.
Според представителите на ЦИК въпреки, че грешка е имало още при първата разпечатка от машината, от изборната администрация не са обърнали внимание. Реагирано е след като партията, чиято листа е сгрешена – „Демократична България“, е подала сигнал.

Подобни новини

Back to top button