ОбществоПолитикаСпорт

Общинските съветници гласуваха 65 000 лв. за Спортен календар 2023

Общинският съвет на Плевен определи средства за Спортен календар на Община Плевен за 2023 г. в размер на 65 000 лв. – 2 800 лв. са резерв и 62 200 лв. за прояви. Съветниците приеха решението на днешното заседание, като разпределението на средствата и предвидените в календара дейности получиха единодушна подкрепа в залата.

В изпълнение на Правилника за условията и реда за финансово подпомагане на спортни мероприятия, включени в Спортния календар на Община Плевен, през м. ноември и декември 2022 г. бе изработен проект на Спортен календар на Общината за 2023 г. Съгласно Правилника постъпилите 28 заявления от спортни организации и 14 предложения от отдел „Спорт“ в Община Плевен са разгледани от комисия в състав: двама общински съветници от ПК МДСТ, двама служители на отдел „Спорт“, служител в отдел „Бюджет“ и главен юрисконсулт в отдел ПНО. Съгласно горепосочения Правилник одобрените от комисията и включени в Спортния календар мероприятия се представят като приложение към проекта на бюджета на Община Плевен за съответната година и се приемат от Общинския съвет заедно с бюджета. Поради специфичната ситуация тази година, свързана с приемането на национален бюджет, съответно няма и не се очертава скоро да има внесени и приети общински бюджети, което прави невъзможно провеждането на спортни прояви през първата половина на годината. Това налага Общински съвет – Плевен да приеме няколко решения, с които да се определят размерите на разходи за конкретни обекти и събития, част от които е Спортния календар на Общината.

Приетият Спортен календар на Община Плевен за 2023 г. включва 30 спортни прояви с необходимо финансиране в общ размер от 65 000 лева, от които 2 800 лв. резерв. Част от планираните инициативи са: Щафета и крос за Трети март – Ден на Освобождението; Национален туристически поход на жените; Пролетен турнир по баскетбол за ветерани 40 +; Кръг от националните детски серии по спускане с велосипеди; Ден на предизвикателството и нощно бягане в парк „Кайлъка“; Турнир по дуатлон „Купа Плевен“; Масови спортни прояви; Национален турнир по спортен риболов за незрящи; Обиколка с каяк на язовир „Тотлебенов вал“; Международен турнир по борба „Освобождение“; Международен турнир по спортни танци „Плевен Опен“; и др. Поради характера на проявата Община Плевен съфинансира с 10 000 лв. извън Спортния календар Маратона на приятелството, който през 2023 г. ще има своето девето издание.

Подобни новини

Back to top button