Водещи новиниИзбори

Решението на ЦИК за броенето на разписките от машинното гласуване е отменено

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Централната избирателна комисия. Според решението след края на изборния ден във всички секции с машинно гласуване трябваше да броят контролните разписки, а данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.
Делото бе образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Според тях решението на ЦИК освен, че противоречи на Изборния кодекс и обезсмисля машинното гласуване, дава възможност за изборни манипулации.
В аргументите на съда се посочва, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването. Решението е окончателно.

Подобни новини

Back to top button