ЕкологияПриродаСтраната

Гласувайте до 28 февруари за българското дърво в конкурса „Европейско дърво на годината“

За тринадесети път в България се проведе конкурсът „Дърво с корен“, който всяка година търси да открие дърветата с най-интересните истории. Първото издание на конкурса е през 2002 година по инициатива на чешката организация Nadace Partnerstvi, а през 2011 прераства в европейски конкурс „Дърво на годината“, като всяка държава от Европа изпраща в надпреварата своя победител от националния конкурс. В България организатор на конкурса е фондация ЕкоОбщност.

За да ви запознаем с тази интересна инициатива, разговаряме с Любомира Колчева, директор на фондация ЕкоОбщност и един от създателите на инициативата в България.

„Дърветата като най-близкото от природата, което хората обичат, ценят и търсят като връзка, са нещо, което обединява и нещо, за което може да се разказва и да бъде събирателна енергия на добро отношение и на грижа за природата“, споделя Любомира. Това е и стимулът всяка година фондация ЕкоОбщност да чете истории за дървета от цяла България и да търси тези, които най-силно ще докоснат хората.

Тазгодишните победители

В тазгодишното издание на „Дърво с корен“ победител е 1054 годишният чинар от Варна, номиниран от Мария Стефанова и децата от клуб „Ела, какъвто си“ от Варна – група за подготовка за гражданско образование. Това е и нашият претендент в Европейския конкурс.

>> Гласувайте за българското дърво в конкурса „Европейско дърво на годината 2023”. <<

Всеки от нас има възможност да подкрепи варненския чинар. Условието е човек да гласува за две от номинираните дървета и да използва свой личен имейл адрес, с който да потвърди гласа си.

Хилядолетникът, който се намира в близост до Аспаруховия мост, съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Дървото направило впечатление и на чешките археолози братя Шкорпил, които го споменават в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. Според легендите, чинарът притежава и чудодейни лечебни свойства – говори се, че лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера.

През 1969 г. дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета за Варненска област с местонахождение гр. Варна, двора на текстилната фабрика, кв. Аспарухово. През 2006 г. е вписано с възраст 1000 г., височина 15 м и обиколка 7,7 м.

Победител в категорията „Вековните дървета говорят“ на националния ни конкурс, с 222 гласа, е 250-годишният полски ясен в Харманли, номиниран от Светлана Ангелова и главен герой в литературната класика „Изворът на Белоногата“ от П. Р. Славейков. Именно под клоните на вековния полски ясен Славейков е чул преданието за Гергана от харманлийския учител и възрожденец Дялко Милковски. Със Заповед на министъра на околната среда и водите от 11 юли 2022 г. дървото, станало известно като Пазителят на Извора на Белоногата, е вписано в Регистъра на вековните дървета в България.

В категорията „Млад природолюбител“ журито награди учениците от 2 г клас на ОУ „Иван Вазов“ от Силистра с класен ръководител Стефка Синигерова, и учителят Невяна Маринова. Те бяха отличени заради грижите, които полагат за отглеждането на младата брезичка в двора на училището. По едно допълнително отличие получиха и младите природолюбители, които изпратиха своите номинации на дървета – Ивет Иванова (8 г.), Божидара Николова (8 г.), Росица Славева (8 г.), както и 2в клас на ОУ „Неофит Рилски“ от Дупница с класен ръководител Елена Виденова.

В тазгодишното издание на конкурса участват 16 дървета, представители на Украйна, Словакия, Португалия, Полша, Италия, България, Латвия, Испания, Унгария, Белгия, Холандия, Хърватия, Чехия, Естония, Франция и Обединеното кралство.


Полският кандидат обаче изглежда с едни гърди
напред пред своите конкуренти за титлата, след като новината за конкурса достига до аудиторията на полска инфлуенсърка. В рамките на по-малко от седмица дървото получава над 22 000 гласа.

Това е чудесна възможност да вземем пример от полския конкурент и да направим от варненския хилядолетник интернет сензация. Той все още търси своя инфлуенсър, така че гласувайте за него и споделяйте с приятели, за да получи българският кандидат европейската титла „Дърво на годината“.

Гласуването за тазгодишният победител ще приключи на 28 февруари в 23:59. Дотогава всеки от нас има възможност да подкрепи варненския чинар. Условието е човек да гласува за две от номинираните дървета и да използва своя личен имейл адрес, с който да потвърди гласа си. Победителят ще бъде обява на 21.03.2023, на официална церемония по награждаването.

Подобни новини

Back to top button