COVID-19ЗдравеОбществоПроблемиСвета

Директорът на ФБР: COVID-19 вероятно е излязъл от китайска лаборатория

Ден след като говорител на Белия дом заяви, че САЩ все още проучват въпроса за произхода на вируса, причиняващ COVID-19, директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей каза, че бюрото смята, че вирусът „най-вероятно“ е възникнал в „контролирана от китайското правителство лаборатория“.

„ФБР от доста време оценява, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент“, каза той в интервю за „Фокс нюз“.

Това е първото публично потвърждение на класифицираната преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус, съобщава Би Би Си

В интервюто си във вторник Рей каза, че Китай „прави всичко възможно, за да се опита да осуети и замъгли“ усилията за идентифициране на източника на глобалната пандемия и „това е жалко за всички“..

Някои проучвания показват, че вирусът е прескочил от разпространението си сред животни към хората в Ухан, като се предполага, че това се е случило на пазара за морски дарове и диви животни в града. Пазарът е на 40 минути с кола от водеща в света вирусна лаборатория – на Института по вирусология в Ухан, който провежда изследвания на коронавируси, пише Би Би Си.

Китайското правителство все още не е отговорило на коментарите на Рей. Въпреки това в понеделник то отхвърли медийните съобщения, че Министерството на енергетиката на САЩ е оценило с „ниска увереност“, че COVID-19 е изтекъл от лаборатория. По-рано агенцията каза, че не е решила как е започнал вирусът.

Пекин също припомни за разследване на Световната здравна организация (СЗО) от 2021 г., което нарече теорията за лабораторно изтичане „изключително малко вероятна“.

„Някои страни трябва да спрат да повтарят разказа за „лабораторното изтичане“, да спрат да опетняват Китай и да спрат да политизират проследяването на произхода“, каза говорителят на външното министерство Мао Нинг, цитирана от Би Би Си.

Разследването на СЗО беше силно критикувано и генералният директор на здравната агенция на ООН оттогава призовава за ново разследване, като настоява, че „всички хипотези остават открити и изискват допълнително проучване“.

В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя усилията на правителството да се открие как е започнала пандемията, но че САЩ все още нямат ясен консенсус за случилото се.

„Просто още не сме стигнали дотам. Ако имаме нещо, което е готово да бъде представено на американския народ и Конгреса, ще го направим“, увери Кърби.

Коментарът му беше предизвикан от публикация в „Уол стрийт джърнал“, според която енергийната агенция на САЩ, която наблюдава и лабораториите в страната, е стигнала до извод за изкуствен произход на коронавируса.

В некласифициран доклад, публикуван от висш служител на разузнаването на САЩ през октомври 2021 г., също се казва, че четири американски разузнавателни агенции са оценили с „ниска степен на увереност“, че вирусът произхожда от заразено животно или свързан вирус.

Във вторник двупартийна комисия от американски законодатели започна поредица от изслушвания относно „екзистенциалната“ заплаха от управляващата Китайска комунистическа партия. Първата сесия на Избрания комитет на Камарата на представителите за стратегическата конкуренция между Съединените щати и Китайската комунистическа партия се фокусира върху въпроси като правата на човека и зависимостта на американската икономика от китайското производство, посочва Би Би Си.

От dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button