ЛичностиОбществоСветски новиниСоциални

Две плевенски момичета бяха отличени като Посланици на доброто

Плевенските момичета Никол Николова и Ралица Минкова бяха отличени с приза Посланици на доброто на 2022 г. в ежегодния конкурс на Агенцията за закрила на детето. Церемонията се състоя на 28 февруари, а наградите им връчи златното момиче на България и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика плевенчанката Невяна Владинова. Заедно с тях за Посланици на доброто бяха обявени още 11 личности и организации, които са пример за цялата страна с усилията си да служат на доброто.

Никол и Ралица бяха номинирани за отличието от кмета на Община Плевен Георг Спартански, който в среща с Никол и нейните родители научи за благородната им кауза да помогнат на болно дете.

Десетгодишната Никол Николова създава приказката „Приключенията на кончето Сапфир”. Идеята за главния герой е на по-малката й сестричка Ивайла, която много обича грациозните животни. Приятелката на Никол – Ралица Минкова /12 год./, е автор на красивите илюстрации.  Научавайки за съдбата на невръстната Алекс Макавеева, също от Плевен, която се нуждае от лечение в чужбина, за да проходи, двете малки авторки решават да посветят творбата си на каузата Алекс да оздравее. Семейството на Никол издава, а вече и преиздава  пъстрата книжка със собствени средства, без никаква възвръщаемост. Средствата от продажбите постъпват в дарителската сметка на Алекс. Благодарение и на други суми от спомоществователи детето е претърпяло първата си успешна операция в САЩ, но предстоят и следващи.

Никол е ученичка в Математическата гимназия „Гео Милев”, а Ралица е възпитаник на НУИ „Панайот Пипков”.

Плевенските посланички на доброто продължават своята мисия в подкрепа на Алекс.

Подобни новини

Back to top button