ОбществоПолиция

Спецакция срещу конвенционалната престъпност в област Плевен e проведена на 1 март

Полицейска операция срещу битовата престъпност е проведена вчера в Плевенска област. Планираните мероприятия са и за ефективно опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони. В акцията са участвали екипи на ОДМВР – Плевен, служители от всички районни управления, Пътна полиция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ. Обект на проверки са различни направления – криминална и икономическа престъпност, както и спазването на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства. Проверени са 439 лица и 285 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 17 пункта за черни и цветни метали, 9 заложни къщи, 32 автоморги, автосервизи и депа; 37 питейни и увеселителни заведения, 52 търговски обекта. В областта са регистрирани 13 престъпления, свързани с наркотиците, стоки с незаплатен акциз, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. Задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа са 6 лица. За нарушения са съставени 40 акта. Съставени са 14 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 20 акта и констативни протокола от други органи. Образувани са 4 досъдебни производства и 9 бързи производства.
4060 къса цигари с незаплатен акциз са иззети в хода на акцията. Около 10 часа е извършена проверка на търговски обект – фризьорски салон в Плевен ж.к. „Сторгозия“, стопанисван от 46-годишна. Жената е предала с протокол за доброволно предаване тютюневи изделия без бандерол. Иззети са 36 кутии с цигари от марката „GR“, 30 кутии от марка „Davidoff“, 24 кутии от марка „Marllboro“. В дома ѝ са установени 50 кутии с цигари от марка „GR“, 10 кутии – от марка „Davidoff“ и 13 кутии – от марката „Richmond“. В семейния лек автомобил „Пежо 207“ са намерени 30 кутии с цигари от марка „Davidoff“ и 10 кутии – от марка „Richmond“. Те са предадени с протокол за доброволно предаване. Общият брой на иззетите акцизни стоки е 203 кутии цигари без бандерол. За извършените проверки са съставени протоколи, съгласно разпоредбите на чл. 83 ал. 1 от ЗМВР. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК.
Около 12.20 часа са извършени проверки в частни домове в село Горна Митрополия. В имота на 41-годишен са открити два пр. куб. метра дърва за огрев от видовете „Акация“ и „Джанка“, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка, общинска или производствена марка. 41-годишният не е представил документи, доказващи законния произход на дървесината. Съставен е акт от горски надзирател при РДГ Ловеч на основание чл. 274, ал. 1, т. 1 от ЗГ. Извършен е оглед на местопроизшествие от полицейски служители от РУ Долна Митрополия. Образувано е бързо производство с оглед извършено престъпление по чл. 235, ал. 2 от НК.
Около 13:00 часа вчера в двора на 46-годишна жителка на плевенското село Мечка са установени 1,5 пр. метра акациеви дърва за огрев, без поставена общинска марка и без превозен билет.За нарушението е съставен акт от горски служители. Образувано е досъдебно производство и работата продължава.
В хода на операцията е извършена проверка в имота на 53-годишен, жител на град Койнаре. В двора са открити да се съхраняват 4 пространствени куб. метра дърва за огрев от вида „Акация“ без контролна горска марка. Съставен е акт по Закона за горите. Образувано е бързо производство.
Същото нарушение е установено и в село Глава. В двора на 67 – годишен са намерени дърва два пространствени куб. метра от вида „Дъб“, без контролна горска марка, а в имота на 84-годишна са установени незаконно придобити и съхранявани 1.5 пространствени куб. метра дърва за огрев от вида „Дъб“. За констатираното са съставени актове от служители на „Държавно горско стопанство“. Образувани са бързи производства по чл. 235, ал.6 във връзка с ал.2 от НК.
51 – годишен е задържан за кражба от частен дом в град Тръстеник. Вчера около 11:20 часа в РУ-Долни Дъбник е бил получен сигнал, че от имот в града са откраднати 240 лева. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите са установили и задържали извършителят – 51-годишен от същия град. Той доброволно е предал 44 лева. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.
Вчера около 11 часа в село Крета в имот, обитаван от 52-годишен, е установено неправомерно присъединяване към ел.разпределителната мрежа, посредством двужилен проводник. Местопроизшествието е посетено от полицейски служител. Извършен е оглед. Уведомен е прокурор при РП – Плевен за престъпление по чл.234 „в“, ал.1 от НК. По случая е образувано бързо производство, по което продължава работа разследващ полицай.
В 17:55 часа в Първо РУ- Плевен е получен сигнал за счупено странично стъкло на врата на тролейбус №202, след изстрел в плевенския квартал „Дружба“ до бл. №332. При инцидента няма пострадали. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители и е извършен оглед. Установено е, че след произвеждане на изстрел с пневматично или въздушно оръжие от жилищен блок, е счупено странично стъкло на врата на тролейбуса, обслужващ линия №5. От проведените незабавни оперативни действия е установен извършителят на деянието – 15-годишен. Той е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Доброволно е предал пневматичен пистолет марка „Swiss army“, закупен лично от него от сайт за онлаин покупки, нерегистриран по съответния ред. За престъпление по чл.216, ал.1 от НК е образувано бързо производство.
Материалите по случаите да докладвани в РП – Плевен.

Подобни новини

Back to top button