ОбществоПраво

Двама мъже са задържани под стража за грабеж

По искане на Районна прокуратура Плевен, Районен съд- Плевен определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ю.Д., на 21г., и Е.Б. на 22г.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на  28.02.2023г.,  в землището на село Градина,  обл. Плевен, в съучастие като съизвършители, отнели чужди движими вещи- мобилен телефон от владението на собственика, с намерение   противозаконно да ги присвоят,  като са употребил за това сила и заплаха– престъпление по чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Пострадалото лице е момиче на 14 годишна възраст, живуща в селото.

От проведените незабавни издирвателни мероприятия от служители на РУ Долни Дъбник били установени извършителите на деянието.     

В хода на разследването при извършено претърсване и изземване в дома на единия от обвиняемите е намерен и иззет отнетия мобилен телефон. Същият е върнат на собственика.

На 01.03.2023г., с постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура- Плевен, обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, в който срок е внесено искане в РС Плевен да им бъде определена най-тежката мярка за неотклонение- „Задържане под стража“.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура- Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на обвиняемите, както и че е налице реална опасност те да извършат престъпление или да се укрият, поради което постановил спрямо тях постоянна мярка- „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на жалба и протест.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура гр. Плевен.

Подобни новини

Back to top button