ИзбориСтраната

Маркет линкс: Пет партии в парламента, равенство между първите две

На предсрочните избори на 2 април коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ би получила преднина от 0.5% пред ГЕРБ-СДС, това прогнозират от агенция „Маркет линкс“. Те представиха последното си национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

На база данните на гласуващите в парламента биха влезли пет партии, като трета политическа сила биха били от ДПС с 13.3%. Следва „Възраждане“ с 11,8% и БСП с 6.6%.

Извън парламента биха останали „Български възход“, „Има такъв народ“ и новата формация „Левицата“.

Малко по-различни са резултатите при всички анкетирани, като сред тях ГЕРБ има 2% преднина пред новата коалиция. Друга разлика е, че „Възраждане“ са пред ДПС, като подкрепа.

„Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет“, коментира пред Би Ти Ви социологът Добромир Живков.

Според него все още е рано да се каже дали обединението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ им носи по-голям успех, отколкото ако се бяха явили по отделно. „Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат“, каза Живков.

Той е на мнение, че за момента се забелязва по-висока мобилизация в коалицията ПП-ДБ, докато при ГЕРБ-СДС има електорален резерв.

По думите на Добромир Живков при ДПС няма съществена динамика, но при „Възраждане“ има известно нарастване на политическата подкрепа. „С инициативата, свързана с референдума за еврото, те се опитват отново да влязат по-остро в политическата ни предизборна кампания, привличайки повече внимание върху себе си“, коментира социологът.

Той уточни, че е важно да се отбележи, че резултатът на БСП върви надолу. „Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да доведе до някаква частична мобилизация отново в редиците на БСП, но като цяло резултатите могат да ни правят по-скоро скептични към подобно развитие“, посочи Живков.

При проучването са проверени и нагласите сред анкетираните за начините на гласуване. От него се разбира, че „За“ гласуването с бюлетини са 20% от анкетираните, докато машинното се подкрепя от 56% от хората. Без мнение са 24%.

Проверени са и нагласите за държавния контрол върху цените от страна на държавата, като 68% от запитаните подкрепят подобен ход. 19% държат да няма намеса на пазара, а без мнение са 13%.

Подобни новини

Back to top button