ОбществоПолицияСтраната

Митнически инспектори разкриха цигари, укрити в ходовите и резервните гуми на автомобил

Служителите на сектор „Борба с наркотрафика – Лом“ от ТД Митница Русе установиха необичаен опит за нелегален превоз на цигари с български акцизен бандерол – в гумите на лек автомобил.

На 02.03.2023 г., около 11:30 ч., в района на ГКПП Дунав мост – Видин е спрян за проверка лек автомобил, с който в посока Германия пътува семейство – български граждани. При извършената щателна проверка митническите инспектори установяват, че двете резервни гуми на автомобила са манипулирани и са пълни с 364 кутии (7280 къса) цигари с български акцизен бандерол. Митническите служители забелязват също, че ходови гуми на леката кола са необичайно топли за хладното време. Оказва се, че те също са били използвани за укритие на кутии с цигари – при проверката им от тях са извадени раздробен тютюн, остатъци от картон и бандероли. Водачът на автомобила признава, че преди пътуването е сложил в ходовите гуми 500 кутии цигари, които по пътя до границата са се разпаднали на дребни частици.

Използването на ходовите гуми като тайник за цигари, освен че нарушава целостта на укритата стока, води и до риск от внезапно спукване на гумите поради необичайния им пълнеж и в следствие на това опасност от пътен инцидент, уточняват митническите служители. В случая водачът е изложил на неоправдан риск съпругата и двете си деца, които също пътували в автомобила.

Акцизните стоки от резервните гуми – 364 кутии цигари, са иззети, а на водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

В следващите два дни при митнически проверки също в района на ГКПП Дунав мост – Видин на други два леки автомобила с водачи с българско гражданство, пътуващи за Германия и Унгария, са установени общо 4380 кутии (87 600 къса) цигари с български акцизен бандерол, както и 290 пакета тютюн по 40 гр. (общо 11,6 кг) без необходимите документи по ЗАДС. Акцизните стоки са задържани, а за установените нарушения са съставени актове.

Подобни новини

Back to top button