АрмияОбществоПолитика

Плевен посрещна тържествено българския военен контингент, участвал в операция на ЕС в Босна и Херцеговина

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ в Плевен днес бе посрещнат българският контингент, участвал във военната операция на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“. Българското военно формирование е част от състава на многонационалния батальон на EUFOR в мисията.

Церемонията пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ започна с приемане на военния строй от генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски. Той приветства военнослужещите с добре дошли на българска земя и подчерта достойното им представяне в мисията. На площада бяха още генерал-майор Валери Цолов – командир на Съвместното командване на силите и бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, представителите на местната власт в лицето на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и областния управител Иван Петков, директорът на Териториална дирекция на ДАНС Пламена Петрова, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Атанасов, комисар Валентин Георгиев – началник на „Охранителна полиция“ при Областна дирекция на МВР, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, членове на военнопатриотични организации, близки на военнослужещите.

Основаната част от контингента е сформирана от Четвърти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка в Плевен, както и от военнослужещи от 61-а механизирана бригада в Карлово и 110-и логистичен полк в Пловдив. Съставът е до 110 военнослужещи, от които 99 мъже и 7 жени. Българските военнослужещи са изпълнявали три основни задачи – охрана на база „Бутмир“, механизирани и пеши патрули на територията на Босна и Херцеговина и поддържане на сили с висока степен на готовност. Национален командир на контингента е полк. Красимир Ценов – зам.-началник на отдел „Логистика“ на Съвместното командване на силите, помощник-национален командир е подп. Калоян Стоянов – командир на 4 механизиран батальон.

За успешно извършени задачи и отлично представяне по време на мисията военнослужещи получиха награди. Церемонията завърши с тържествен строй през площад „Възраждане“.

Подобни новини

Back to top button