ЗабавленияИзкуствоКултураСветски новини

Красимир Яков с оферта за изработка на копие на двете сърнета от „Кайлъка“

В последните години се породи нарастваща носталгия към миналото, която се проявява като любов към всичко, което помним от своите по-млади години. Тази носталгия засегна архитектурата, паметниците и целия градски интериор, в който хората искат да видят нещо познато и любимо. В района на Водната каскада в Плевен се появиха отново емблематичните жабки, макар и не в центъра на фонтан както едно време.

Предложението за възстановяването на втора подобна атракция – скулптурата на двете сърнета в парк „Кайлъка“ развълнува плевенчани и те зачакаха решение за нейното осъществяване.

От страна на Община Плевен са били отправни покани към известни творци в града, които да представят свои оферти за изработка. Засега готов с проект и оферта за цената и срока на изработката е единствено Красимир Яков. Той се наема да направи точно копие на познатата и любима бронзова скулптура.

От тази архивна снимка се вижда, че проектът на Красимир Яков е максимално близо до оригинала.

Предполагаме, че повечето плевенани биха предпочели предишната атмосфера пред Пещерата, заедно с познатите в снимки от миналото две сърнета. Какво ще бъде обаче окончателното решение на Община Плевен за скулптурата и кой ще е нейният автор, престои да се реши. Дали това ще бъде точното копие на предишните сърнета, или нещо по-модерно, също ще се разбере в бъдеще.

Автор: Цветанка Христова

Подобни новини

Back to top button