КултураЛичностиСветски новиниСтраната

Можете да номинирате Пазители на традициите в 7 категории

Националната инициатива „Пазител на традициите“ има за цел да съхрани и популяризира традиционните български обичаи. Създадена през 2009 г., инициативата цели да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

„Пазител на традициите“ е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Досега носители на титлата „Пазител на традициите“ са личности като Валя Балканска, Нешка Робева, проф. Йордан Детев и много други известни, познати и ценени от обществото имена. Изборът се прави след предварителна номинация и гласуване. През 2015 Мария Иванова, до 2020 г. секретар на читалище „Петър Парчевич 1927“ в с. Асеново, община Никопол стана победител в категория „Кулинария“ заради популяризирането на традиционната банатска кухня.

При подбора на всеки един от кандидатите определяща роля има това дали той носи най-важното качество – да е отдаден на българщината и да предава това си качество и умения на следващото поколение – с обучение на млади хора или с друга дейност. „Пазител на традициите“ не е просто титла, а и благодарност за хората, които съхраняват и подхранват пламъка на българския дух.

Информация за националната инициатива „Пазител на традициите“ може да бъде намерена на интернет страницата на инициативата https://pazitelnatradiciite.com/

Протичане на инициативата:

24 април 2023 г. – Краен срок за подаване на предложения за номинации за „Пазител на традициите“ 2023. Пристигналите след тази дата предложения ще бъдат разглеждани следващата (2024) година. Предложенията се приемат на e-mail: [email protected] или чрез съобщение към Фейсбук страницата на инициативата https://www.facebook.com/groups/pazitelnatradiciite

Всеки може да гласува в страницата ни във Фейсбук за своя фаворит в съответната категория. https://www.facebook.com/groups/pazitelnatradiciite

Гласуването в категориите ще стартира на 10 юни 2023 г. и ще приключи на 19 октомври 2023 г.

Крайните победители във всяка категория се избират от журито сред 7-те най-харесвани от публиката номинации. Журито се състои от носители на наградата през изминалите години. За номинацията събрала най-много гласове в онлайн гласуването също е предвидена награда.

Номинации:
Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран.

Номинирането става в 7 категории:

– Занаяти – за да номинирате някого в категория „Занаяти“ е необходимо да ни изпратите негова снимка, имената му и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото творчество и /или преподавателска дейност, която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от вас личност или организация и да станат съпричастни към Вашата идея.

– Художествено и приложно изкуство – за да номинирате художници, скулптори, иконописци, реставратори, преподаватели и др. в категория „Изкуство“, е необходимо да ни изпратите снимка и имена, както и информация за това, с какво според Вас заслужава приза. Препоръчваме да изпратите максимално повече информация относно неговото максимално повече информация относно неговото/нейното творчество, дейност, снимки с техни произведения, информация за изложби и призове (ако има такива), която ние от своя страна ще приложим към номинацията. Така повече хора биха могли да научат за постиженията на номинираната от Вас личност и да станат съпричастни към номинацията.

– Фолклор – В категория „Фолклор“ можете да номинирате индивидуални фолклорни изпълнители и/или преподаватели – певци и инструменталисти, танцьори, хореографи, диригенти, разказвачи, и др. За да направите номинация в тази категория, моля да ни изпратите снимка на номинирания, подробно описание на дейността му, копия или връзки към статии свързани с изявите му, информация за награди, връзки към видеоклипове и всякаква друга информация, удостоверяваща наличността на белезите на Пазител на традициите, които ние след обработка, ще прикачим към номинацията – така повече хора ще се докоснат до творчеството му и ще могат да го подкрепят в номинацията.

– Кулинария – В категория „Кулинария“ могат да бъдат номинирани кулинари, изследвали и запазили традиционни ястия, развиващи традиционната българска кухня кулинари; ресторантьори, популяризиращи традиционната българска кухня, както и новатори в представянето на традиционни рецепти. Очакваме Вашите номинации, придружени със снимка на номинирания, неговите имена и всякаква друга информация, която показва причината за избирането му за Пазител на кулинарните традиции.
– Личност – в тази категория могат да се номинират личности, които със своята работа са допринесли за развитието, популяризирането и съхраняването на българските традиции през времето. Това може да бъдат преподаватели, фолклористи, писатели, организатори, администратори, композитори, хореографи, журналисти, водещи, дипломати – личности, които са допринесли за това повече хора да научат и заобичат традиционните български обичаи, музика, история или дух. Номинациите се правят чрез снимка и имената на номинирания, заедно с всякаква информация относно неговата/нейната работа и постижения в тази сфера.

– Организация – номинирани могат да бъдат организации, свързани с опазването, разпространението, развитието и популяризирането на българския фолклор, бит, история и традиции, като НПО организации, продуцентски къщи, медии, музеи, издателства, библиотеки, ансамбли, хорови състави, сдружения на изпълнители, и др. Очакваме от Вас номинациите да бъдат подкрепени със снимки и точно наименование на организациите, както и основания за тяхното номиниране. – Селище Пазител на традициите – В тази категория може да номинирате всяко населено място или местност в което националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. За да номинирате селище, моля да ни изпратите фотографии от там, както и по-пълна информация за инициативите, които са спомогнали за опазването на фолклорното ни богатство, традиции, бит и култура. Изпратете връзки към галерии със снимки от провежданите събития (ако има такива), към филмчета, репортажи и статии, удостоверяващи достоверността на информацията. Може да подкрепите Вашата номинация с вдъхновяващи разкази, притчи, стихове, песни и др. художествени произведения написани за мястото, което номинирате. След обработка, ще публикуваме част от тази информация към номинацията, за да стане достъпна за по-голям брой хора и да им дадем възможността да гласуват за Вашата номинация, информират организаторите.

Подобни новини

Back to top button