АрмияОбществоПолитика

На датата на славна победа отбеляза празника си Плевенският гарнизон

Празникът на Плевенския гарнизон бе отбелязан тържествено днес пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на площад „Свободата“. 

В честването се включиха представителни части от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, военни формирования 22160 и 38220 и 12-та авиационна база, както и деца от клуб „Млади възрожденци“ на Начално училище „Христо Ботев“ в Плевен. Свещеници отслужиха молебен за здраве.

„Вие преминавате през трудни промени и преходи в държавата и в армията, но съхранявате традициите на българското военно изкуство. Пожелавам на всички вас да бъдете доблестни и единни. Само когато сме единни, ще бъдем силни“, каза в приветствието си към военнослужещите по повод празника полк. Андриян Колев, заместник-началник на ВВВУ „Георги Бенковски“.

По време на тържеството бяха отличени военнослужещи, цивилни служители и членове на военно-патриотични организации. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на героите от Дойран.

На финала всички военнослужещи преминаха в тържествен строй към параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ на площад „Възраждане“. 

На 16 март преди 110 години Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон. Четвърти пехотен плевенски полк е част от Девета пехотна плевенска дивизия и един от първите осем полка на българската войска, възродила се след Освобождението. 

От Плевен тръгват войниците от четирите пехотни полка на дивизията и един артилерийски полк по бойните пътища на Балканската, Първата и Втората световни войни. 

Информация на БТА

Снимки: Областна администрация

Подобни новини

Back to top button