ЗдравеОбщество

И болница „Сърце и мозък“ Плевен се включва в Световния ден за борба с туберкулозата

По повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, високотехнологичната „Сърце и мозък“ Плевен стартира информационна кампания и безплатни консултации за пациенти с белодробни заболявания. Консултациите със специалистите пулмолози в болницата ще се провеждат до края на м. март всеки работен ден между 13:00 ч. и 14:00 ч. след предварително записване на тел. 064 678-400, информира д-р Илия Крачунов, началник на Отделението по пулмология.

„Считам превенцията и профилактиката сред най-важните при пациентите с белодробни заболявания. Провеждането на подобни информационни кампании е изключително важно и наложително, защото по този начин повишаваме обществената информираност. Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга в най-голяма степен дихателната система (над 90%), но потенциално може да засегне всеки орган в организма. Заболяването е лечимо, особено при ранното му диагностициране и при провеждане на своевременно и правилно лечение.“, коментира д-р Крачунов.

По данни на Министерството на здравеопазването, публикувани по повод Световния ден за борба с тази болест, у нас се наблюдава значително намаление на болните от туберкулоза през последните 10 години. Тази година мотото на световната инициатива е „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

Припомняме, че до 24 март в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, от 9 до 12 ч. се извършват скрининг, консултации и прегледи.

Подобни новини

Back to top button