COVID-19ОбществоПолитикаСветаСвета

САЩ разсекретяват информацията си за произхода на Covid

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, изискващ разсекретяване на разузнавателни материали за потенциалните връзки между избухването на пандемията Covid-19 и лаборатория в китайския град Ухан, предаде АФП.

„Трябва да стигнем до дъното на произхода на Covid-19…, включително потенциалните връзки с Института по вирусология в Ухан“, заяви Байдън в изявление. „При прилагането на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще сподели възможно най-много от тази информация. Споделям целта на Конгреса за разкриване на възможно най-много информация за произхода“ на Covid, добавя той.

Байдън заяви, че през 2021 г., след встъпването си в длъжност, е „наредил на разузнавателната общност да използва всички налични инструменти за разследване“.

Тази работа „продължава“, но ще бъде оповестена възможно най-много информация, без да се причинява „вреда на националната сигурност“, каза той.

Пекин категорично отхвърля възможността изтичане на информация по време на изследванията в лабораторията в Ухан да е отключило глобалната пандемия.

Въпреки това голяма част от Конгреса иска да продължи да развива теорията, а въпросът се превърна в опорна точка най-вече за републиканските опоненти на Байдън.

Конгресът прие и изпрати законопроекта на Байдън през март.

Епидемията започна през 2019 г. в източния китайски град Ухан, като досега по официални данни е довела до почти седем милиона смъртни случая в света, от които над един милион в Съединените щати.

Но здравните служители и американската разузнавателна общност продължават да са разделени по въпроса дали той се е разпространил случайно сред хората от заразено животно или е изтекъл по време на изследвания, предприети в Института по вирусология в Ухан.

Министерството на енергетиката на САЩ – една от американските агенции, разследващи бедствието – заключи с „ниска степен на увереност“, че вирусът вероятно е дошъл от лаборатория, като се съгласи с оценката на ФБР, но противоречи на заключенията на няколко други агенции.

БГНЕС

Подобни новини

Back to top button