ОбществоПолиция

9 са задържани при специализирана полицейска операция в Плевенска област

Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера на територията на ОДМВР – Плевен. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ. Изградени са и временни контролно-пропускателни пункта, разположени на възлови места в региона.
Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите и противозаконните отнемания на автомобили, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.234 от Наказателния кодекс. В частен имот в село Чомаковци, собственост и обитаван от 45-годишна са установени над 1 тон ракия. В едноетажната къща и прилежащи постройки са намерени пластмасови съдове с различна вместимост, съдържащи течност с мирис на етилов алкохол, с общо количество около 1270 литра. Установеното количество течност е предадено на служители на ТД „Митница“ – Русе, като е съставен протокол. За извършената проверки на адреса е съставен и протокол по чл. 83 от ЗМВР.
Образувани са три бързи производства за незаконно съхранение на дървесина. Проверките са извършени в село Биволаре и село Глава. За нарушенията са съставени актове по чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите.
В частен дом в село Глава са установени 17 кутии с цигари от марката „Карелия“ без български бандерол. Проверката е извършена около 08:30 часа в дома на 56-годишна. Жената е предала нередовната стока с протокол за доброволно предаване. Служители от Червен бряг са образували бързо производство.
Около 11.50 часа в Левски при проверка е установено, че 52-годишен местен жител управлява по улиците на града лек автомобил „Мерцедес“ с поставени регистрационни номера издадени за друго МПС – „Опел Вектра“. За престъпление по чл. 345 , ал. 1 във връзка с ал.2 от НК е образувано бързо производство.
Около 15:30 часа на пътя между селата Загражден и Гиген служители на участък – Гулянци са спрели товарен автомобил „Ситроен“, управляван от 30-годишен. В колата се превозвали черни и цветни метали, закупени от жители на село Милковица. Предстои установяване на произхода на предметите. Металите се намират на съхранение в полицията. Образувано е досъдебно производство с оглед чл.234 „б“ от НК. Продължава работата разследващ полицай.
Около 16:00 часа е извършена проверка при условията на чл.83, ал.1 от ЗМВР, в апартамент в Червен бряг, собственост на 40-годишен. Той доброволно е предал газов пистолет „Woltra combat“, с празен пълнител и с демонтирана муфа и три патрона, с различен калибър. Предстои назначаването на балистична експертиза. В жилището са установени и полиетиленов плик с размери 10 см Х 15 см., съдържащ шест съцветия от суха зелена тревиста маса от рода на конопа. По данни на 40-годишния съцветията са марихуана за лично ползване. Предстоят експертизи на иззетия наркотик. 40-годишният е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувани са бързи производства за престъпление по чл.339, ал.1 от и по чл.354 „а“, ал.5, във връзка с ал.3 от Наказателния кодекс.
Служители на Второ РУ – Плевен са образували и две бързи производства за притежаване на наркотици. Иззета е марихуана и са назначени експертизи. В полицейския арес са притежателите на дрогака 28-годишен и 25-годишна.
В хода на акцията са проверени 398 лица и 258 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 18 пункта за черни и цветни метали, 14 заложни къщи, 16 автоморги, автосервизи и депа; 29 питейни и увеселителни заведения, 37 търговски обекта. В областта са регистрирани 11 престъпления, свързани с наркотиците, стоки с незаплатен акциз, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. Задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа са 9 лица. За нарушения са съставени 67 акта. Съставени са 9 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 7 акта и констативни протокола от други органи. Образувани са едно досъдебно производство и 7 бързи производства.
Материалите по случаите да докладвани в РП – Плевен.

Подобни новини

Back to top button