СветаСемействоСоциални

Проучване показва стабилност в работната заетост и желание на хората да се завърнат в офисите

За седма поредна година Ferratum Group проведе социологическото проучване „Летен Барометър 2021 г.“ Респонденти от близо 10 000 домакинства в 12 различни държави на възраст между 18 и 61 г. споделят каква е тяхната трудова заетост и финансово възнаграждение, дали са променили ежедневниците си навици и какви са плановете им за летните месеци.
В сравнение с 2020 г. разполагаемият доход на домакинство се повишава във всички държави, покрити от проучването, и по-осезаемо в България, Хърватска и Румъния. Спадът в планираните разходи, наблюдаван миналата година, сега се обръща – 48% от хората планират да похарчат същото като миналата година, докато 14% обмислят да харчат повече от миналото лято. Респективно, средните планирани разходи също са се увеличили до 958 EUR в сравнение с 802 EUR за миналата година, като потребителите започват да разширяват обхвата на покупките си от продукти от първа необходимост (най-голям дял в разходите през изминалата година) към дрехи и придобивки за домакинствата.
Извънредната ситуация с трудовата заетост от миналата година плавно отминава – 72% от анкетираните споделят, че работят и то без намалено финансово възнаграждение. Резултатите показват, че голяма част от хората, все още работещи основно от дома, нямат търпение да се върнат в офиса и над половината не биха искали да продължат работата от дома след края на пандемията. Що се отнася до работата от вкъщи, основното предизвикателство при 34% от анкетираните е липсата на личен живот.
Хората започнаха да свикват COVID-19 да бъде част от живота им и страхът от следваща вълна е по-слаб от миналата година. Социалните събирания като срещи със семейството и приятелите все още се посочват като най-важното нещо, което липсва на мнозинството от запитаните. Най-актуалният въпрос към този момент е груповият имунитет. Резултатите от проучването на Ferratum показват, че голяма част от хората имат голямо желание да се ваксинират до края на годината. Висока активност в имунизацията се наблюдава в скандинавските държави – Финландия, Швеция, Норвегия, и изненадващо – Румъния, а противоположно на тях – България и Австралия са в края на класацията. В България въпреки това се наблюдава желание за ваксинация сред 51% от запитаните.

Подобни новини

Back to top button