Избори

Какво трябва да знаете за гласуването на 2 април

На изборите на 2 април в България ще има общо 11 822 секции за гласуване, в 9366 от които ще има и машини. В чужбина секциите за гласуване ще са 738, като в 244 от тях ще има машини. Изборът как да упражни правото си на вот би трябвало да е на самия избирател, но в малките секции – с под 300 имена в избирателните списъци, ще има само хартиени бюлетини. Освен това, този път в секциите с над триста избиратели, независимо колко са те, ще има само по една машини и ако възникне нерешим технически проблем с машината, ще се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

Тайната на вота при машинното гласуване се осигурява от специални пластмасови пана, закриващи екрана, а при гласуването с хартия – от паравани, които заменят досегашните „тъмни стаички“.

За първи път след края на изборния ден трябва да има видеоизлъчване и запис на преброяването на вота. По време на гласуването това не се предвижда, за да се избегне рискът от разкриване на тайната на вота. Преброяването на гласовете в реално време може да се гледа на сайта evideo.bg.

Не се изисква видео за секциите в чужбина, както и при отчитането на вота от гласуването с подвижни избирателни кутии, в болници, социални домове и затвори.

Гласуване с машина

Машината се активира с карта, която избирателят получава от секционната комисия. Тя се поставя в специален отвор с чипа нагоре и влиза в процепа наполовина, а не цялата – като при банкомат. На две страници са имената на участващите партии от коалиции: номерата от 1 до 15 са на първата страница, а на втората са номерата от 16 до 21, плюс опцията „Не подкрепям никого“. След избирането на номер на партия или коалиция вдясно от списъка се активират бутоните с преференциите – кръгчета с номера от 101 нагоре. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата. В чужбина частта от бюлетината с преференциите няма да бъде активна.

След като отбележи избора си, гласуващият трябва да натисне „Преглед“, да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на желанията му, избирателят натиска бутона „Гласуване“. Ако не, има бутон „Промени избора“, с който може да се върне назад.

След гласуването машината издава хартиена разписка с вота. Когато разписката е отпечатана, промяна в гласуването вече не може да се прави. Бюлетината от машинно гласуване се сгъва веднъж и от едната й страна от секционната комисия трябва да поставят печат. Машинните бюлетини се пускат в кутия, различна от тази за хартиените.

Как се гласува с хартиена бюлетина

Бюлетината, която избирателят получава, се откъсва от кочан. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение. На гърба й има място за два печата и секционната комисия поставя първия преди гласуването.

Зад паравана за гласуване избирателят отбелязва вота си със синя химикалка, със знак Х или V в квадратчето с номера на желаната политическа сила. Номерата на формациите са от лявата страна на бюлетината, а от дясната й има кръгчета за преференциално гласуване с номера от 101 нагоре. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.

След гласуването бюлетината се сгъва така, че да не се вижда какъв е вотът. Секционната комисия поставя и втория печат на гърба на бюлетината. В долния десен ъгъл на бюлетината има осемцифрен номер, който се откъсва от член на комисията след гласуването. Бюлетината се пуска в прозрачна кутия.

Как да гласувате машинно, вижте чрез симулатора, изработен от ЦИК.

Подобни новини

Back to top button