Здраве

Училище по диабет организират през октомври в „Сърце и мозък“

Едномесечно Училище по диабет „Как да живеем със захарен диабет“ отваря врати през м. октомври във високотехнологичния болничен комплекс „Сърце и мозък“ в Плевен. Инициативата е на Отделението по ендокринология, разположено в сградата на новата Клиника за майчино и детско здраве „Мама и Аз“ и е в изпълнение на програмата за повишаване на информираността на пациентите и подобряване качеството на живот. Заниманията в Училището ще се провеждат по групи от по 15 души, като желаещите да се включат е необходимо единствено да се запишат предварително на тел.: 064 678-400.

„Училището ще се провежда на територията на болницата в продължение на четири седмици, започваме в средата на октомври. Всеки вторник в часовете от 11.30 ч. до 13.30 ч. диабетици и техните близки ще имат възможност за срещи и разговори с нашите специалисти ендокринолози. Целта е да бъдем полезни на хората със знанията и опита, който имаме, както и със съвети за здравословен начин на живот, превенция и ранна диагностика на заболяването. Последната лекция ще бъде в навечерието на 14 ноември, когато ще отбележим и Световния ден за борба с диабета“, информира д-р Силвия Ганева, началник на Отделението по ендокринология.

Всяка седмица в Училището по диабет ще бъдат обсъждани различни теми, като срещите ще преминават в две части – теоретична, водена от лекар, и практически, насочена към „митовете и фактите“, водена от медицинска сестра. Между двете е предвидена кратка почивка с кетъринг за всички участници.

Програма за Училище по диабет в „Сърце и мозък“, Плевен:

17 октомври 2023 /вторник/:

Тема на срещата: „Какво трябва да знам: Какво заболяване е диабетът“

Лектор: Д-р Силвия Ганева, ендокринолог

Втора част: Митове и факти по темата

24 октомври /вторник/:

Тема на срещата: „Какво трябва да знам: Как действа диабетът, хронични усложнения“

Лектор: Д-р Даря Първанова, ендокринолог

Втора част: Митове и факти по темата

31 октомври 2023 /вторник/:

Тема на срещата: „Какво трябва да знам: Съвременни възможности за лекуване на захарен диабет“

Лектор: Д-р Гинка Раянова, ендокринолог

Втора част: Митове и факти по темата

7 ноември 2023 /вторник/:

Тема на срещата: „Какво трябва да знам: Диета или просто здравословно хранене, съчетано с активен начин на живот“

Лектор: Д-р Александра Дикова, ендокринолог

Втора част: Митове и факти по темата

Отделението по ендокринология на „Сърце и мозък“, Плевен е специализирано в диагностиката и лечението на множество заболявания на жлезите с вътрешна секреция като захарен диабет, метаболитен синдром, тиреоидни заболявания, нарушения в калциево-фосфорната обмяна и функцията на паращитовидните жлези, заболявания на хипофизата, надбъбречните и половите жлези. При пациентите със захарен диабет има възможност за 24-часово мониториране на кръвната захар чрез включване на глюкозен сензор за точно определяне на инсулиновата доза и инсулиновата схема при започване или промяна в инсулиновата терапия.

Подобни новини

Back to top button