ИзкуствоКултураОбразование

Малчуганите в ДГ „Слънце“ – Левски се запознават с европейски писатели

ДГ „Слънце”, град Левски се включи в първото издание на европейската инициатива „Ден на европейските автори” – 27 март 2023г., координирана от ЦРЧР – гр. София. Събитието е инициирано от  Европейската комисия, ръководена от комисар Мария Габриел, за да свърже по-младите поколения с четенето на книги и да им помогне да открият многообразието на европейската литература. Основният акцент в дейностите на събитието е да премине чрез ЧЕТЕНЕ НА ГЛАС на детска художествена литература от библиотекар, автор-писател, известна личност, или книгоиздатели – хора, свързани с книжовното дело.

Деца и учители от всички възрастови групи на ДГ „Слънце”, град Левски се включиха в събитието с организирани инициативи.

В централната сграда на детското заведение гост-четец бе наш колега-учител и поет Светлана Любенова. Тя прочете на децата своята авторска приказка „Сънищата на мишлето Парцаливко”. Интересната приказна история беше илюстрирана в цветна презентация с текст и герои. Малките любознайковци от група „Мики Маус” бяха силно впечатлени от чутото и видяното. От интересната поучителна история разбраха, че подаръците не са толкова важни, колкото доброто сърце и приятелите! Само със сърце може да се прави и подарява вълшебството „доброта“!

В края на срещата децата благодариха на своя гост-писател – Светлана Любенова и пожелаха тя отново да гостува при тях с друга интересна приказка. За голяма радост на малките Мики Маусчета, децата получиха дигитален подарък от авторката – приказката „Сънищата на мишлето парцаливко”.

Нашата гостенка – г-жа Светлана Любенова прочете друга своя авторска разработка на децата от група „Палавници” и група „Пчелички”. Децата слушаха и гледаха с интерес вълнуващата приказна история, представена във видеофилм.

Най-малките възпитаници, децата от група ,,Лъвчета“, имаха възможността да изслушат онлайн приказката ,,Заекът и костенурката“ и „Приказка за цветовете”, прочетени от Елица Дончева – библиотекар и Ралица Иванова – собственик на печатница.

Децата от групите „Мечо Пух“ и „Бонбони“, също се включиха в инициативата „Ден на европейските автори”. Техен гост бе г-жа Ралица Иванова – представител на семейна печатница в гр. Левски. С голям интерес изслушаха любимата детска приказка „Хензел и Гретел“ от Братя Грим.

ДГ „Слънце“, филиал с. Асеновци се присъедини към европейската инициатива „Ден на европейските автори“. Гост четец  на децата бе г-жа Петранка Стефанова, секретар – библиотекар в НЧ „Съзнание1894″ с. Асеновци. Тя прочете пред децата интересни и поучителни приказки. Малчуганите с интерес разгледаха красивите илюстрации на художествените произведения.

Ежедневното четене, споделяне и разказване на книги, помага на развитието на детето. Възможно най-ранната среща на детето с книгата е от особено значение за възприемането, опознаването и създаването на любов към света на книгите. Така то се запознава със звуците, научава нови думи и обогатява речника си. Научава, че книгите са забавни и полезни. Всичко това изгражда грамотността на детето и му помага да я продължи успешно на по-късен етап от живота му.

Координатор на дейностите за инициативата „Ден на европейските автори” в ДГ „Слънце”, град Левски е ст. учител Севдие Алиева. Събитието е част от проектните дейности на eTwinning проект „Азбука на здравето” във втора възрастова група „Мики Маус”.

Подобни новини

Back to top button