Водещи новиниОбразование

34 имейли за бомби са получени в плевенски училища днес

Общо 34 сигнала за бомби в училища в община Плевен са постъпили през днешния ден. Това съобщи за БТА старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен.

Тя уточни, че 15 от училищата са запечатани, а в други 19 учебните занятия са продължили. Проверките за поставени взривни устройства са извършени от служители на Първо и Второ районни управления в Плевен. Никъде не е открито взривно устройство, подчерта Цветкова.

Повечето от училищата, получили днес заплахи за поставени бомби, са на територията на град Плевен. Има и няколко в селата на общината.

БТА припомня, че първите заплахи по електронна поща за поставени взривни устройства в плевенски учебни заведения започнаха да постъпват тази сутрин. Ръководствата на училищата сами решават как да реагират при тази ситуация – дали да разпуснат учениците или да продължат учебния процес.

Вчера и днес десетки училища в страната получиха заплахи за поставени бомби. В София 25 училища са получили заплашителния имейл. Днес неизвестните хакери атакуваха и университет. Сградата на УНСС беше претърсена, а учебните занятия прекратени.

Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия, каза пред журналисти в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

БТА

Подобни новини

Back to top button