БизнесЗемеделиеСтраната

Отпускат се 12,5 млн. лв. за финансиране на одобрени проекти по инвестиционни схеми за подпомагане

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри финансов ресурс в размер на общо 12,5 млн. лева по инвестиционни схеми за държавни помощи за 2022 г.

10 млн. лева са предвидени за схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“. Със средствата ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от предходни приеми, както и одобрените проекти от предстоящия нов прием за 2022 г. по схемата.

По схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко” се разпределят 2,5 млн. лева. С този ресурс ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от предходни приеми, а остатъкът може да се използва за изплащане на държавната помощ за реализирани проекти от предстоящия нов прием за 2022 г. Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в МЗм, да изготви указания за предоставяне на помощите, които министърът на земеделието трябва да утвърди.

Подобни новини

Back to top button