КултураНаукаОбразование

Важни решения за бъдещето взе Съветът на настоятелите на МУ – Плевен

Съветът на настоятелите на МУ-Плевен даде зелена светлина на проекта за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина и на специалност „Авиационен парамедик“.

Редовното заседание на Съвета на настоятелите на МУ-Плевен се проведе на 29 март 2023 г. на територията на висшето училище с цел представяне и обсъждане на стратегическите цели на Академичното Ръководството на висшето училище. Академичното Ръководство бе представено от ректора на висшето училище проф. Добромир Димитров и заместник-ректорите проф. Димитър Стойков, доц. Соня Вълкова, доц. Диана Пендичева и доц. Цветелина Валентинова.

Председателят на Съвета на настоятелите акад. Богдан Петрунов и членовете акад. Григор Горчев, проф. Славчо Томов, проф. Борис Велчев, д-р Ивелин Йоцов и д-р Паулина Кирова се запознаха с проекта за разкриване на Факултета по ветеринарна медицина и на специалността „Авиационен парамедик“, съвместно с ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Ректорът проф. Добромир Димитров изложи подробно концепцията за изграждане на новия Факултет по ветеринарна медицина с деканат в град Плевен, учебни и клинични бази в град Пордим и стопанства за животни в близките села в региона, както и с процедурата по акредитиране и стартиране на обучението по специалността „Ветеринарна медицина“.

Съветът на настоятелите единодушно подкрепи стратегическия проект за разкриване на ново структурно звено на висшето училище – Факултет по ветеринална медицина и обучение по специалността. Разрастването и развитието на МУ-Плевен чрез разкриване на нов факултет и специалност ще допринесе в дългосрочен план за утвърждаването на град Плевен като европейски университетски, образователен, научен и здравен център. Това ще възвърне репутацията на Северна България на водещ животновъден и селскостопански регион, както и ще окаже благоприятен ефект върху цялостното икономическо и социално развитие.

Професор Димитров запозна Съвета на настоятелите с последните високи постижения на Центъра за компетентност „Леонардо да Винчи“ – един от трите номинирани европейски проекти в България за престижната награда на Европейската комисия REGIOSTARS Awards 2023; подадени заявки за патенти по проекта към Патентното Ведомство; голям брой назначени учени и изследователи, както и научни публикации.

Подобни новини

Back to top button