Минали избориСтраната

И „Алфа Рисърч“ прогнозира пет сигурни победители на изборите

Няма ясен победител. 15% ще решат в последния момент за кого да гласуват

На финала на кампанията, както и на старта, победителят на изборите е неизвестен. Не можем да кажем категорично кой ще бъде той“. Такъв извод направи социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ след финалното изследване на агенцията (пълните данни вижте тук).

Данните от него показват, че за първото място се борят ГЕРБ и ПП-ДБ с много малки разлики.

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места. Формацията повишава леко резултата си от преди месец и към момента получава подкрепата на  25.9% от твърдо решилите да гласуват.

При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25.4% те остават на дистанция от 0.5 на сто под ГЕРБ. Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже ,че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13.8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти. Ако в кампанията обаче има ясна тенденция, това е ръстът в подкрепата за Възраждане – привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата й да достигне до 13.6%. Така, третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и Възраждане. Яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата й и тя получава 8.2% от твърдо решилите да гласуват.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации. Теоретични шансове  да прескочат 4%та бариера имат Български възход и Левицата, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“.

Умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение. Евентуални размествания обаче не могат да променят основните параметри на парламентарната картина. Съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48ия парламент , а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката „търси се“.

Според „Алфа Рисърч“ между 2.5 и 2.7 млн. души ще отидат до урните на 2 април. Тя поясни, че не се наблюдава „мощният ентусиазъм“, който партиите очакваха да предизвика връщането на хартиената бюлетина.

Около 15% от анкетираните все още не са взели решение за кого да гласуват, сочат данните от последното проучване на „Алфа Рисърч“. Димитрова отбеляза, че избирателите са раздразнени от поредните избори и нагласите им не са трайни.

Изследването е направено в периода 25-29 март със собствени средства сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна чрез двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Подобни новини

Back to top button