ИзкуствоКултураОбществоСоциални

Мира Добрева ще представи книгата си за столетниците в Плевен и Левски

Мира Добрева ще представи своята книга “Столетниците – благословия или орисия” в градовете Плевен и Левски. Интересните срещи с телевизионната водеща и журналист ще са на 5 април в зала “Библиотека” на читалище “Съгласие 1869”, от 18 часа в Плевен и на 6 април в Лилавия салон на Община Левски, от 17, 30 ч. Второто събитие е посветено на 100-годишния юбилей на СУ ”Крум Попов” – гр. Левски, информират от общинския пресцентър.

“ Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални. Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра. Цялата мъдръст е в тях, цялата тежест на живота. Цялата тъга е прибрана в избледнелите им очи и цялото примирение е там. Цялата надежда таят, че младите ще дойдат да ги видят. И цялото разочарование, че тях отново ги няма.
Столетниците. От които попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна.
Защо някой губи разсъдъка си преди да е достигнал старостта, а друг минава 100 години и може безспир да рецитира стихове; С какво се хранят столетниците, пият ли алкохол; Обичат ли да се веселят или предпочитат усамотението; Каква е тайната на дълголетието”,
гласи анонсът на книгата.

Идеята за нея се ражда, докато Мира Добрева и екипът й преглеждат рейтингите на предаването си „Отблизо с Мира“ по БНТ. С интерес откриват, че в сегмента на рубриката за столетниците рейтингите се повишават, а това мотивира авторката да събере тези вдъхновяващи истории. Докато пише книгата, тя се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

„Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. През 2015 г. екипът получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този телевизионен проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Издател е „Книгомания“.

Входът за срещите е свободен, а книгата може да бъде закупена на място с автограф от авторката.

Подобни новини

Back to top button