ОбществоПолитикаПолиция

Новите лични карти – с модерен дизайн и високи стандарти за качество и защита

До края на 2023 г. ще могат да се издават по нов модел лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър на пресконференция днес, във връзка с oбществената поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019“, спечелена от германски консорциум, с който беше сключен договор през декември 2022 година.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която по думите на заместник-министъра, променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи – визия, модерен дизайн, отговарящи на съвременните условия на стандарти за качество и защити. Ще бъде подсилена тяхната защита срещу фалшификация. Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят.

„В новите лични карти се предвижда да има електронен чип и допълнителни защити, като снимка на гърба, освен отпред на лицето на самата карта, предпазващи от фалшификация“, обясни Моника Бийчър.

По време на пресконференцията бяха представени образци на новите лични карти.


Снимки: БГНЕС

Подобни новини

Back to top button