БизнесЗемеделие

Златен медал за Институт по царевицата на АГРА’23 за нови сортове хибриди

Съюзът на изобретателите в България участва в рамките на АГРА’2023  чрез самостоятелен щанд ИТИ – Изобретения, Трансфер, Иновации, 2023.

Представени са научните постижения на членове на СИБ, индивидуално и/или колективно, като имаше участие на млади  работници – иноватори и селекционери, с разработки и нови сортове, характеризиращи се с качества, заслужаващи  популяризиране.

Представените нови постижения Журито за оценката на експонатите раздели на две категории:

– сортове растения, породи животни, биологично растениевъдство и лозарство

За добри и отлични постижения в областта на селекцията на сортове растения призове получиха:

  • Института по царевицата в Кнежа, който се представи с два нови хибрида царевица – Кнежа 649 и Кнежа 650А – и двата късни хибриди, от групата по ФАО 600-700. Нови и подходяща селекция на високодобивни хибриди – бяха наградени със златни медали, придружени с Дипломи за селекционни постижения.
  • ИЗ Карнобат представи новия сорт Сиела – зимен многореден (фуражен) ечемик, отличаващ се с висока добивност, добро съдържание на протеин в зърното, подходящ за фуражни цели. Новият сорт е дело и на млад селекционер – младият научен работник Дарина Димове. Журито, оцени високо постижението и награди селекционния колектив със златен медал, придружен с Диплом.
  • От ИПК Чирпан младият селекционер, доц. Рангел Драгов, представи сорт Дейче – твърда пшеница, отличаваща се с висока добивност, устойчивост на неблагоприятни, стресови условия и качествено зърно и беше оценен заслужено високо – получи Сребърен Плакет и Диплома.

Снимка: Наградата получи доц. д-р Наталия Петровска, Директор на Институт по царевицата – Кнежа

Подобни новини

Back to top button