БизнесУслуги

Близо 2 500 ПИК издадоха в офис на НАП Плевен през първото тримесечие

Все повече плевенчани използват е-услугите на проходната агенция. Близо 2 500 данъкоплатци от плевенска област посетиха салона за обслужване на клиенти през първите три месеца на тази година, за да си извадят персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Общо 60 са услугите, които се ползват с ПИК, сред които: подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и други.

С ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, и други, напомнят от приходното ведомство.

Потребителите, които разполагат с персонален код, могат да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят, за да ползват различни данъчни облекчения. Данъкоплатците имат възможност да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация.

Издаването на персонален идентификационен код от НАП може да се заяви от разстояние – с обаждане на телефона на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Министерство на електронно управление. В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Подобни новини

Back to top button