Водещи новиниИзбориОбществоПолитика

49-ият парламент започва работа на 12 април 2023

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април (сряда) от 10 ч. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава.

Според първоначалните неофициални данни първият работен ден на новите народни представители се очакваше да бъде след Великденските празници. Румен Радев издава указа си в първия формално възможен момент – в първия работен ден, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) официално обяви имената на новите депутати.

По конституция президентът има месец да свика народните представители на първо заседание след обнародването на състава на новия парламент. Това може да се смята за знак, че Радев няма намерение да разтегля конституционната процедура за консултации с парламентарните групи и връчване на мандати за опит за съставяне на правителство.

Първото заседание на парламента се води от най-възрастния депутат, като това отново е Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС). В първия си работен ден депутатите трябва да изберат председател на парламента, както и негови заместници (по един от всяка парламентарна група). Преди това президентът се обръща към депутатите с реч.

Председателите на парламентарните групи заявяват приоритетите си от трибуната на парламента. Новото Народно събрание ще има шест парламентарни групи: на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

Подобни новини

Back to top button