Водещи новиниПроизводствоСвета

„Малтери Суфле България“ започва строителство на нов завод за малц (галерия)

Новият завод за малц ще замени сега съществуващите в Плевен и в Хасково

Френската компания „Малтери Суфле България“ инвестира в нов завод в Плевен 56 млн. евро, като цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 хил. тона малц годишно. Стартът на инвестиционния проект ще бъде даден от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, съобщават от Министерството на икономиката. На събитието присъства посланикът на Франция в България Жоел Мейер.
„Малтери Суфле България“ е част от френската група InVivo, която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души.
Подразделението за малц има производство в 12 държави, а в България то развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково. Компанията доставя малц на някои от големите пивовари в страната – „Молсън Коорс“, „Карлсберг“, „Хайнекен“, както и на няколкото местни производители на бира.
Всяка нова инвестиция в Плевен и региона ни радва, заяви по повода пред БТА кметът на Плевен Георг Спартански. „Въпросът не е само в милионите, които ще бъдат вложени в общината, но това е знак за другите инвеститори. Когато един инвеститор разширява производството си, това доказва, че той прави добра бизнес оценка на мястото и региона“, изтъкна той. Такива инвестиции са знакови – разширението на съществуващите показва едно отношение на инвеститора към икономическата среда, отбеляза Спартански.
„Знаково е, че френският посланик ще присъства на поставяне началото на новата инвестиция. С Негово превъзходителство Жоел Мейер ще имаме и работна среща в Общината след официалното откриване на строителството“, допълни Георг Спартански. „Вложиха първоначално над 100 милиона лева. Сега ще влагат още 100 милиона. Работят над 90 на сто с немски партньори. Намеренията им са сериозни за разкриване на няколкостотин нови работни места“, подчерта кметът.

Новият завод за малц ще замени двата сега съществуващи у нас производствени обекта – в Плевен и Хасково. Освен, че са разположени на 240 км един от друг, общият им производствен капацитет не надвишава 30 000 тона. Освен удвояването на производството новият завод, който се очаква да бъде въведен в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия.
Очаква се фотоволтаичният парк, който ще се изгради на площадката, да произвежда 3,2 ГВтч, с което да задоволява 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с над 1700 тона емисии годишно.
Новото предприятие ще бъде построено от плевенската фирма „Хоризонт Иванов”.

Подобни новини

Back to top button