Полиция

От бюлетина на МВР – Десет бързи и две досъдебни производства при спецакция срещу битовата престъпност

В 21:49 часа на 11 април 2023 година в ж.к „Сторгозия“ бил проверен 40-годишен, който се придвижвал с „Шкода Фабия“. Направеният тест за наркотици с техническо средство отчел положителна проба за амфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръвна проба за химически анализ. Водачът е бил задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Уведомена е Районната прокуратура в Плевен и работата продължава разследващ полицай.

Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред е проведена в сряда, 12 април 2023 година, на територията на ОДМВР – Плевен. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление в Плевен. Полицаите са подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ. Изградени са били и временни контролно-пропускателни пункта, разположени на възлови места в региона.
Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите и противозаконните отнемания на автомобили, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
Около 8:45 часа в Биволаре в къщата на 21-годишен е открита полиетиленова свивка с размери 2 см Х 1 см., съдържаща суха зелена тревиста маса. За престъпление по чл. 354 „а“, ал.3 от НК 21-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.
Около 9:50 часа в жилището на 33-годишен в Плевен е намерен полиетиленов плик със съцветие от суха зелена тревиста маса с приблизително тегло около 20 гр., по данни на плевенчанина – марихуана. Веществото е предадено за лабораторна обработка. 33-годишният е задържан.
В същия час на друг адрес в областния град 22-годишен е предал полиетиленова свивка с неправилна форма с размери 2 см Х 2 см., съдържаща суха зелена тревиста маса по данни на лицето марихуана, с приблизително тегло 1грам. Веществото е иззето за анализ. 22-годишният е задържан за срок до 24 часа.
Около 10:20 часа в Долни Луковит в имота на 43-годишен са установени 20 куб.м. дърва за огрев от вида бряст и топола, без превозен билет и без контролна горска марка. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.235, ал.2 от НК.
Около 10:45 часа в Сухаче е установено, че 88-годишен се придвижва по улиците на селото с лек автомобил „Дачия Логан“ без регистрационни табели. Моторното превозно средство не е регистрирано по надлежния ред и е със служебно прекратена регистрация. За престъпление по чл.345, ал.2 от НК работата продължава разследващ полицай.
Около 12 часа, отново в Сухаче, е спрян конски впряг, натоварен с дърва за огрев. При извършената проверка в присъствието на горски стражар при ДГС-Плевен, е установено, че впрягът е управляван от 37-годишен и той транспортира незаконно добит дървен материал: 0,5 куб.метър дърва от вида „Дъб“ и 0,5 куб.метър дърва от вида „Ясен“, без редовно писмено позволително и без контролна горска марка. По случая е образувано бързо производство.
Около 13:30 часа в Кнежа автопатрул е спрял „Фолксваген Голф“ управляван и собственост на 53-годишен местен жител. Установи като пътници са 35-годишен и трите му деца – 14-годишнаи две момчета на 11 години. Изяснило се е, че 35-годишният е нарушил заповед за защита на РС-Кнежа, която забранява на лицето да приближава трите си деца и дом в Кнежа. Нарушителят е Задържан за извършено престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК е уведомен дежурен прокурор при РП-Плевен. Работата продължава разследващ полицай.
Около 14 часа в Плевен на улица „Васил Априлов“ при извършена полицейска проверка 47-годишен е предал доброволно две пластмасови кутии, съдържащи пет цигари и раздробена суха зелена тревиста маса по данни на лицето марихуана с приблизително тегло 2 грама. Веществото е предадено за лабораторен анализ. Лицето е задържано за срок до 24 часа и е образувано производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
Около 15:30 часа в Плевен е проверен 41-годишен, който е предал найлонова свивка с неправилна форма и диаметър 3 см., съдържаща суха зелена тревиста маса с приблизително тегло 1.5 грама, по негови данни марихуана. Веществото е предадено за експертизи. Притежателят на наркотика е задържан за срок до 24 часа и е образувано бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
Полицейски действия за противодействие на разпространението на наркотици са предприети от РУ Левски. На първокласен път в района на разклона за Козар Белене около 18:20 часа е бил проверен лек автомобил „Фолксваген Голф“. Установена е самоличността на водача – 28-годишен и пътници – 21-годишен и 31-годишен, и тримата от Добрич. В автомобила са намерени в кутия от боя за яйца три пликчета с жълто кристалообразно вещество. С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани тримата мъже. Образувано е досъдебно производство. Работата продължава разследващ полицай.
В 21:30 часа в Кнежа е спрян лек автомобил „Ауди“. 26-годишен пътник в колата е предал доброволно седем пакетчета, съдържащи съцветия от суха зелена тревиста маса – марихуана. Назначени са експертизи. Задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа е 26 годишния от Бяла Слатина. Образувано е бързо производство.
Бързо производство е образувано в РУ – Червен бряг за управление на автомобил след употреба на алкохол. В 22:34 часа вчера в Ракита е катастрофирал 24-годишен – водач на „БМВ“. Направеният тест за алкохол с техническо средство отчел над 1.2 промила. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръвна проба за химически анализ. Водачът е бил задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Работата продължава разследващ полицай.
В хода на операцията са задържани 14 лица и са образувани десет бързи производства и две досъдебни производства. Проверени са 389 лица и 296 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 15 пункта за черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 13 автоморги, автосервизи и депа; 22 питейни и увеселителни заведения, 41 търговски обекта. В областта са регистрирани 14 престъпления, свързани с наркотиците, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 59 акта. Съставени са 3 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 7 акта и констативни протокола от други органи.
Материалите са докладвани в Районно прокуратура – Плевен по компетентност.

Подобни новини

Back to top button