ИзкуствоКултура

Илко Иларионов представи в Плевен стихосбирката си „Намерих те утре“

Писателят Илко Иларионов от Плевен представи за първи път пред съгражданите си своята нова стихосбирка „Намерих те утре”. Залата на Художествена галерия „Арт Център – Плевен” се изпълни до краен предел с ценители на литературата и творчеството на автора. Председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов, който е издател, редактор и рецензент на книгата, даде висока оценка на поетичната дарба на 69-годишния автор.

Пред БТА Ангелов каза: „Илко Иларионов е един успешен поливалентен творец – актьор, драматург, поет и белетрист. През последните 7-8 години съм имал доста срещи с него, и те винаги са ме вдъхновявали, защото той е интелигентен човек, който пише много интелигентно, разкри Ангелов. Тази негова книга е своеобразен сеизмограф не само на нашето болно от лъжи и разочарование време, но и на миналото, в която пулсира неумиращата любов“. На въпрос на БТА колко чете българинът днес, председателят на СБП бе категоричен, че „българите винаги са чели, но системата днес е система на чуждопоклонничество”. „Това време не знам дали е страшно, но не е по-малко страшно от времето на Паисий. Убеден съм, че така е устроен животът, че човек трябва да принадлежи на родовите си корени, към майка си, към баща си и към голямата Майка България”, изтъкна Боян Ангелов.

Избрани стихове от книгата прочетоха авторът, актьорите Георги Ангелов и Адриан Филипов, режисьорът Димо Дешев.

Певицата Мария Тодорова представи песен по стихове на поета. Много от присъстващите си взеха автограф от автора. Специален поздрав той получи от кмета Георг Спартански. Двамата разкриха пред присъстващите, че имат уговорка – на следващото общоградско събитие пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен кметът да рецитира стихотворението на Илко Иларионов, посветено на Апостола.

Художник на илюстрациите на новия поетичен том е плевенският художник Валери Петров. Литературната премиера в Плевен бе организирана от Народно читалище „Цветан Спасов – 1956”, съвместно с Община Плевен, Дружеството на плевенските писатели и „Клуб на дейците на културата – 22”.

БТА

Снимки: Цветанка Христова

Подобни новини

Back to top button