ЛичностиОбществоСветски новини

Голямо тържество за 100 години на последния жив ветеран в областта от Втората световна война готвят в Мечка

На 28 април от 11 ч. в село Мечка ще се проведе празнично тържество по повод 100-годишния юбилей на ветерана от Втората Световна война Христо Петков Христов.

Събитието се организира от Община Плевен и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България-Плевен, поканени са от Съюза на ветераните от войните на България, Областна администрация Плевен, Военно окръжие – Плевен, Началника на гарнизон Плевен, военно-патриотичните съюзи в Плевен. На юбиляра ще бъдат връчени грамота и плакет от Министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Христо Петков Христов е роден на 28 април 1923 г. в с. Коиловци. Той е най-малкият от четирима братя в семейството. Започва началното си образование в родното си село и продължава до завършването на тогавашния трети клас, след което прекъсва обучението си по семейни причини. На 21-годишна възраст Христо се жени за Милка Генчева Христова от с. Мечка. Създават семейство и заживяват в с. Мечка.

На 12 януари 1945 г. редник Христо Христов е призован като запасняк в 36-и пехотен полк в град Оряхово. Войната го застига при боевете в Македония, по-конкретно при Крива паланка и Страцин. След края на войната оцелелите мобилизирани войници се завръщат в поделението си – 36 пехотен полк в град Оряхово. От ротата на р-к Христов, наброяваща 30 човека, се завръщат едва 10.

След прибирането си от мобилизацията той започва работа в ТКЗС в с. Мечка, като земеделец и животновъд. Пенсионира се през 1983 г. Награден е за участие във Втората световна война /1941 – 1945 г;/ със следните отличия: • Медали по случай 30, 40, 60, 70 и 75 години от победата над фашизма. • Грамота от военния министър за 70 години от край на Втората световна война /2015 г./ Христо Петков има двама сина Илийчо и Генчо /вече починал/. Има още три внучки, двама правнука и една правнучка. За него се грижат малкият син, снахата и голямата му внучка.

Подобни новини

Back to top button