ЗабавленияИзкуствоКултураСветски новини

Над 500 ще бъдат участниците във фестивала „Гергьовски люлки“ 2023

Интересът към фестивала „Гергьовски люлки“, който популяризира фолклорното наследство на северняшката фолклорна област и през тази година е голям.

Над 500 ще бъдат участниците във фестивала, стана известно след изтичане на срока за подаване на заявка за участие. Това научаваме от Петя Чолакова – гл.експерт „Образование, култура и спорт“ в Община Левски.

Своето желание за участие във фолклорното събитие са заявили певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители и оркестри от народни читалища, училища с изучаване на народното творчество, частни музикални школи от Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Белене, Летница и много други селища от северняшката фолклорна област.

Радостно е, че ще има и много инструменталисти на тамбура, кавал и гайда.

Откриването на фестивала ще бъде в 9.00 ч. на 1 май в парковата зона до Общината, с възпроизвеждане на гергьовския ритуал по нашенски.

За девета поредна година фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ гр.Левски ще представи красотата и багрите на вековната българска традиция.

Конкурсната програма ще започне в 9.30ч. в новия Летен театър при НЧ «Георги Парцалев 1901» и ще продължи през целия ден до вечерта.

По традиция журито ще бъде с председател проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител на катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив.

Предвидени са и много медали и награди. Специални награди ще присъдят кметът на Община Левски, журито и спонсорите на фестивала.

Подобни новини

Back to top button