АрмияОбщество

Първокурсниците от ВВВУ изпълниха първите си скокове с парашут

В учебната програма на първокурсниците от специализация „Летец-пилот“ на ВВВУ „Георги Бенковски“ има дисциплини, които ги повеждат към ятото на летящите хора. Една от тях е парашутната подготовка. Курсантите, под ръководството на екип инструктори от в.ф. 32040- Крумово се подготвяха за изпълнение на опознавателни и тренировъчни скокове с парашутна система с кръгъл купол МС-6 с незабавно разтваряне на парашута.

Екипът от Крумово в състав: подполковник Георги Мянков – началник отделение „Търсене и спасяване“, старшина Петко Кирков – старши специалист I степен по парашутизъм, старшина  Георги Славов – старши спасител парашутист, редник III клас Петър Деянов и редник III клас Марио Иванов осъществиха непосредствената подготовка и ръководство на скоковете. Благодарение на отличната организация – от управлението на полетите, през техническите служби до медицинското осигуряване, обезпечени от в.ф. 52090, в два дни бяха осъществени всички планирани  парашутни скокове.

Материалната част бе транспортирана от С-275 „Spartan“, а скоковете реализирани с  L-410.

Бъдещите пилоти трябва да придобият умения за управление на парашута във въздуха и при приземяване. Да усвоят правилата за напускане на летателния апарат, действия при особени случаи, преодоляване на препятствия и безопасно приземяване.

Височината, от която се извършват скоковете е от 400 до 4000 м. Курсантите изпълниха скоковете от 600 м. Силата на приземния вятър за парашут с кръгъл купол не би трябвало да бъде повече от 6 м/s. През първия ден силата на вятъра се е доближавала до граничната стойност.

При подготовката и провеждането на парашутните скокове стриктно се спазват изискванията от „Наставление по парашутна подготовка и десантиране“ ТП 7-7 , включително подготовката на личното облекло – обувки, каски, висотомери.

Екипажът на L- 410 с командир капитан Анатоли Емилов, който през първия ден бе с втори пилот старши лейтенант Стилиян Гавраилов и борден техник старшина Васил Василев, а през втория- с втори пилот старши лейтенант Николета Нацкова и борден техник старши лейтенант Преслав Димитров  съдействаха атмосферата в самолета да предразполага за отлично изпълнение на планираните скокове.

Първият курсант повел колоната от начинаещи парашутисти бе Анатолий Луканов. Най- добър резултат от двата скока постигна курсант Митко Асенов.

Много добре се справиха с парашутните скокове и петте девойки от летателното класно.

Ръководителят на подготовката и скоковете подполковник Георги Мянков изрази задоволството си от сериозното и отговорно отношение на момчетата и момичетата от най-многобройното през последните години класно отделение специализация „Летец-пилот“ по време на теоретичната подготовка, проявеният интерес към знания и придобиване на умения в областта на парашутизма, за умело прикриваните силни емоции, характерни за първите скокове.

Младите възпитаници на ВВВУ „Георги Бенковски“ уверено разпериха криле  пред своите ментори и в присъствието на заместник-началника на училището по административната част и логистиката полковник Данаил Диков и координатора подполковник Станимир Кръстев – старши инструктор в Центъра за професионално обучение.

Успехът на проведената теоретична подготовка и реализираните по план-графика 2 парашутни скока е заслуга и на координацията в разностранните дейности на командванията и екипите от ВВВУ „Георги Бенковски“, 24-а Авиационна база – Крумово, 12-а Авиационна база – Долна Митрополия и 16-а Авиационна база – Враждебна.

Подобни новини

Back to top button