ОбществоОбщинска и държавна администрацияПолитика

МС реши да отпусне 500 млн. лв. за строителството на VII блок на АЕЦ и подготовка за VIII блок

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г. Процедурата за неговото изграждане започна днес с решение на Министерския съвет (МС). За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.

Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок. Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение. Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряването на необходимите заемни средства.

Със същото правителствено решение ще започне подготовката и за изграждането на 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. По план дейностите по строителството на двата нови енергоблока трябва да вървят успоредно и вторият да бъде завършен до две-три години след първия.

Премиерът акад. Николай Денков определи днешното решение на МС като едно от най-важните, които ще вземе кабинетът по време на този мандат. „Общата мощност на бъдещите 7-и и 8-и блок е 2300 MW, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй““, посочи министър-председателят преди редовното заседание на правителството.

Акад. Денков обърна внимание, че технологията, избрана за тези реактори, е уникална в света: „Тя позволява в много кратък срок да се променя два пъти мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система.“

Подобни новини

Back to top button