ЕкологияКлимат

Времето през май – типично пролетно, с дъжд и температури от 7 до 35 градуса

Очакваната средна температура за месец май ще бъде около и над климатичната норма – между 20-23 градуса, в планините – между 13 и 16 градуса в по-ниските части и между 3 и 5 градуса над 2000 метра. Най-ниските температури за месеца ще бъдат между 7 и 13 градуса, около Гергьовден, съобщава meteobalkans.com.

Валежите през месец май ще са около нормата

Над Западна България и планинските райони се очакват количества в нормата от 55-90л /кв.м. По-малка е вероятността за валежи е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и малко по-сухо. Очакваните валежи там ще бъдат под климатичните норми – до 35-40 л/кв.м.

Първото десетдневие

През първите десет дни май ще бъде по-хладен, особено в котловините и по високите полета на Западна и Централна България. Там ще има условия и за късни слани. Валежи от сняг се очакват по планините. Температурите ще се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Времето в Източна България ще е с разкъсана обичливост. Температурите в страната ще са между 10-15°С.Очакваме дори снеговалежи над планинските райони от Западна България. Около 3 и 7 май очакваме и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 10-13 градуса под средните климатични норми. Причината за очакваното застудяване е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа. 

На Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, очакват се и значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 17-18°С.

Към края на първото десетдневие температурите ще се повишават и атмосферата ще се стабилизира. Дневните стойности на температурите ще достигнат 23- 24 градуса. 

Второто десетдневие

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. По-малка е вероятността от валежи в Източна България. Балканите ще бъдат обхванати от пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка. Дневните температури ще са близки до нормалните за май – между 22-24°С,  а над Източна България малко по-високи – до 24-25°С.

Към края на второ десетдневие температурите ще се повишават, но атмосферата ще е нестабилна. Има вероятност за силни гръмотевични бури. Дневните температури ще се повишават и на много места ще са над 30°С.

Третото десетдневие 

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно, но ще се задържи топло за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Периодът се очаква да бъде сух.

Дневните стойности на температурите ще са между 27-35 °С.

http://darik.bg

Подобни новини

Back to top button