ОбществоПраво

При операция на съвместен екип за разследване за трафик на хора в Обединеното кралство и България са арестувани деветима

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се води разследване за извършено престъпление трафик на хора в Обединеното кралство и България, по което през юни 2022 година е създаден съвместен екип за разследване между властите на Обединеното кралство и България. 

В хода на разследването с подкрепата на „Евроджъст“ и Европол властите в Обединеното кралство и България са предприели действия срещу лица занимаващи се с трафик на български жени с цел сексуална експлоатация. По време на съвместната акция, проведена на 26 април, са задържани 9 лица. В нея взеха участие Районна  прокуратура – Плевен,  Главна дирекция за борба с организираната престъпност, а от страна на Обединеното кралство: Metropolitan Police Service и Кралската прокурорска служба. Извършени са общо осем претърсвания на различни адреси, четири на територията на България и четири на територията на Обединеното кралство. Иззето е имущество на стойност над 1,1 млн. евро, включително пари в брой, превозни средства с висока стойност и друго движимо имущество. Пет от жертвите на трафика са идентифицирани и им е оказана закрила.

Установено е, че заподозрените са се сближавали с уязвими български жени и са ги транспортирали до Обединеното кралство, където те са принуждавани да проституират и да се занимават с доставка на наркотици в столицата Лондон и околностите й. Смята се, че приходите от престъпната дейност са били изпрани чрез бизнес и активи в Обединеното кралство и в България.

Съвместният екип за разследване е провел две координационни срещи за улесняване на съдебното сътрудничество и за подготовката на съвместните  действия. Европол подкрепя този случай от 2021 година чрез улесняване обмена на информация между участващите органи и предоставяне на аналитична подкрепа. Служител на Европол беше командирован в България в деня на акцията, за да помага на разследващите и наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Плевен.

Подобни новини

Back to top button