БизнесЕкологияПриродаСтранатаТърговия

Над 300 хиляди опаковки събрани само за месец в автоматите на Lidl

Над 300 хиляди са събраните пластмасови бутилки и кенове в автоматите за обратно приемане на опаковки на Lidl. Така само за месец от старта на пилотния проект на веригата са събрани над седем тона пластмасови бутилки и 1,7 тона алуминиеви кенове.

Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови бутилки. Така от тези над седем тона, след рециклиране на материала могат да се произведат над 1 600 000 бутилки за вода 0,5l с 30% rPET (рециклиран PET материал). Това е едно от изискванията на ЕС, според директива 2019/904, което от 2030 г. ще бъде задължително за производството на всички пластмасови бутилки.

Пилотният проект за обратно приемане на еднократни опаковки на Lidl стартира в края на март, като автомати бяха поставени в 10 магазина на веригата в градовете София, Варна, Пловдив, Добрич, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

Най-много са събраните опаковки в София, където магазините с автомати са два, всеки с по два автомата – над 55 500, но почти толкова – 53 000 са кенчетата и бутилки, които са върнати само в един магазин във Варна.

„Най-голямо удовлетворение ни носи именно нагласата на хората да бъдат активни и да връщат опаковките си, което показва, че за тях грижата за чистотата на природата е най-важна. Благодарни сме им за това, че повярваха в смисъла на този проект и във възможността с общи усилия да допринасяме за по-чиста природа и да създаваме условия за работеща кръгова икономика“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Проектът на Lidl е пилотен и дава възможност на потребителите да опитат от първа ръка как работи един от основните механизми за връщане на опаковки при работеща депозитна система, а именно – чрез автоматизирано решение в търговските обекти, където хората ежедневно пазаруват. Автоматите приемат употребявани пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал и метални кенове. Срещу всяка върната опаковка потребителите получават 5 стотинки, а общата сума се предоставя под формата на ековаучер, който може да се използва при  пазаруване в магазина за приспадане на сумата от стойността на покупката.

Пълните условия и списък с магазините на Lidl, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: www.lidl.bg/reload

Подобни новини

Back to top button