КултураОбществоОбщинска и държавна администрация

Осмото издание на фестивала „Гергьовски люлки“ е истински пролетен празник

Любовта към българския фолклор, любовта към България и стремежът да се пренесе във времето жива традицията на българското танцово и певческо изкуство събра днес в град Левски над 500 участници, носители на непреходната красота на българското народно изкуство, информират от Община Левски. С „Добре дошли“ приветстваха домакини и гости водещите на фолклорното събитие Веселина Цонева и Боян Кирилов.

Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ се провежда под патронажа на кмета на Община Левски Любка Александрова, която откри Осмото му издание.

Госпожа Александрова пожела успех на фестивала и на участниците и каза още: „Радвам се, че заедно с вас вече осма година левчалии освен с празника 1 май свързват този ден с още нещо, и с приближаващия голям християнски празник Гергьовден. Тази година заедно с пазителите на българския народен танц, на българската песен и красивата шевица, които ще видим на тази сцена, ще изразим нашата любов към народното творчество. Нека пребъде любовта ни към всичко българско и родно!“.

Фестивалът се провежда в Летния театър в центъра на град Левски.

Празничният ден по традиция започна с Гергьовски люлки и пресъздаване на българските народни традиции на Гергьовден от домакините от НЧ „Георги Парцалев – 1901“. Пъстро окичени Гергьовски люлки се залюляха за радост на малки и големи.

Децата от ТС на група „Пчеличка“ от детска градина „Слънце“, с ръководители Снежина Любенова и Иванка Парашкевова поднесоха танцов букет на фона на  „Дамяно, моме“ и „Въртележка“.

С радост и бурни аплодисменти публиката посрещна най-малките участници в програмата – гергьовски люлки залюляха децата от група „Ежко Бежко“ при детска градина „Локомотив“, с ръководители Биляна Атанасова и Десислава Дихонова.

Десетгодишната Габриела Рафал Садовска, представител на НЧ „Георги Парцалев 1901“ огласи празничния ден с песните „Моме, малка моме“ и „Росен, росен“, под съпровод на Веселин Личев на гъдулка.

ФФ „Северняшка огърлица“ при НЧ „Георги Парцалев 1901“, с художествен ръководител Стефка Генова изпълни „Овчар свири“ и „Отишла е малка мома“. 

Професионално жури с председателпроф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив и тази година ще има нелеката задача да отличи най-добрите.Членове на журито са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ гр.Плевен – Елка Недялкова и Валентин Недялков, Илиян Илиев –преподавател по хореография и журналистът от в. „Дума“ Ина Михайлова.

Конкурсната програма продължава.

Подобни новини

Back to top button