Полиция

МВР със съвети срещу телефонните измами по повод нов случай от региона

На 19 декември в 10.30 часа в сградата на участък „Тръстеник“ към РУ- Долна Митрополия е дошъл 76-годишен жител на село Брегаре. Мъжът е заявил, че е станал жертва на измама. Обяснил е, че от 12 декември към личния си мобилен номер и в последствие и през мобилно приложение е получил множество обаждания от различни комуникатори на мобилен оператор. Непозната жена го е въвела в заблуждение, че след като инвестира /преведе/ парична сума в размер на 250 евро ще натрупа дивидент и ще придобие право за отпускане на безлихвен заем. При проведена беседа със заявителя и преглед на хронологията по мобилната му комуникация е установено, че в хода на кореспонденцията си с лицето, мъжът е въведен в заблуждение и през мобилно приложение е изпратил снимка на личната си карта, идентификационни данни на кредитната си карта, издадена от банка в България, както и коректен пин код за мобилно приложение – „интернет банкиране“. Изясенно е, че на 18 декември 2023 г., чрез използване на предоставените лични данни, на негово име е отпуснат паричен кредит в размер на 2000 лева, който е преведен по неговата банкова сметка в банка и незабавно трансфериран, като също така, от личната му сметка е изтеглена и налична, остатъчна парична сума в размер на 2400 лева, която е преведена по сметка в друга банка в България. Сезирана е РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал.1 от НК. Работата по случая продължава разследващ полицай.
От МВР отново призовават гражданите: Под никакъв предлог не предоставяйте лични данни по телефона или мобилни приложения. Не давайте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона. Не се доверявайте на хора, които се свързват с вас. Не трябва да назовавате имена, не трябва да давате адрес, не споменавайте имена деца, внуци или други ваши близки.
Ако получите обаждане от непознат и ви искат пари под какъвто и да е предлог ВЕДНАГА затворете телефона. Потърсете близките си по телефона, но САМО след като първо чуете сигнал „свободно“ в телефонната слушалка. Ако не успеете да се свържете с тях веднага, не се притеснявайте. Потърсете съсед или приятел, направете опит да се обадите от неговия телефон на близък или роднина.
Преди да предадете каквато и да е парична сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свържете с близките си! При всички случаи на измама или опит за измама позвънете на телефон 112.

Подобни новини

Back to top button