ОбразованиеСтранатаТуризъм

Млад талант спечели награда на Lidl с туристически проект за Велико Търново

Божидара Христова от Велико Търново спечели специалната награда на Lidl по време на фестивала по дигитални технологии и програмиране на Училищна Телерик Академия. Момичето е десетокласничка в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и участва с дигитална разработка на туристически сайт, който представя едни от най-емблематичните и любопитни места в старата столица. Проектът заслужено й донесе наградата на Lidl – стипендия за участие в летен лагер на Училищна Телерик Академия.  

Като партньор на фестивала компанията не само предостави специалното отличие, но бе част от журито и осигури висококачествени хранителни продукти за всички участници. Традиционно Lidl подкрепя младите таланти както чрез собствените си младежки програми, така и с подкрепата си за подобни образователни инициативи, които насърчават развитието на учениците и изграждат у тях ключови умения.

За първа година Божидара участва в школата по „Уеб програмиране“ на Училищна Телерик Академия. Реализирането на проекта ѝ отнема близо три седмици. В сайта тя представя исторически факти за родния си град – популярни, но и по-неизвестни забележителности и местности, които могат да бъдат посетени. Споделя интересни маршрути – „На два крака“ или „На четири гуми“, както и любопитни блог статии, отзиви за хотели и идеи за настаняване. Специално внимание е обърнато на  маршрутите около Велико Търново с влак – любимо превозно средство на десетокласничката.

Именно културната насоченост на проекта и връзката му с историческото наследство на страната ни са сред причините Lidl да припознае и отличи проекта. Компанията традиционно подкрепя тези две области, включително и в рамките на най-голямата си социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“. За първа година Училищна Телерик Академия организира фестивала по дигитални технологии и програмиране за ученици от 3 до 12 клас. Близо 250 нейни възпитаници представиха повече от 150 проекта, създадени по време на безплатните обучения по програмиране и дигитални науки. Компютърни игри, уеб сайтове и дигитални разработки бяха част от идеите на младите дигитални таланти.

Подобни новини

Back to top button