Водещи новиниИсторияКултураСтраната

Отбелязваме Деня на Европа с 3D мапинг спектакъла „Заедно“

На 9 май Европейският съюз празнува Деня на Европа — честване на Декларацията на Робер Шуман от 1950 г., поставила началото на европейското обединение.
За Деня на Европа през тази година Бюрото на Европейския парламент организира триизмерно видео мапинг шоу „Заедно“, което ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София на 9 май от 21.15 ч.

Историята на тазгодишното светлинно шоу акцентира върху ролята на човека и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са и общочовешки. Главният герой в спектакъла „Заедно“ са зрителите, които ще бъдат приканени да повярват в собствените си сили и да използват потенциала си. В ролята на разказвач е изкуственият интелект, който е в центъра на вниманието и на Европейския парламент.
Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей – София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.
3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Гледайте спектакъла по време на Фестивала на светлините LUNAR
Спектакълът „Заедно“ ще бъде част и от второто издание на Фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г. в София. В рамките на фестивала жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят общо 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе. Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Международен конкурс „УмеНИЕ“
На 9 май 2023 г. ще бъде обявено началото на Европейската година на уменията. Ето защо Европейският парламент в България дава своята институционална подкрепа на международния конкурс за светлинни артисти под наслов „УмеНИЕ“. Участниците в него ще представят своя поглед за това какви способности са ни необходими, за да бъдем активна част от обществото, как да променим себе си и света около нас, за да живеем в мирно, балансирано и състрадателно общество, в което всеки допринася за колективното благо. Произведенията на седемте финалисти ще можете да видите в паузите между излъчванията на спектакъла „Заедно“ по време на Фестивала на светлините LUNAR, а в последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата победители.

Ден на Европа – 9 май
Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.
През 2023 г. Денят на Европа ще бъде отбелязан в България и в целия Европейски съюз с редица инициативи и събития. Бюрото на Европейския парламент в България организира вече за пети път подобен мащабен 3D аудио-визуален спектакъл по този повод.

Фестивал на светлините LUNAR
Фестивалът на светлините LUNAR ще се състои за втори път в София, в дните между 11 и 14 май 2023 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе. Второто издание на този фестивал в България ще включва 4 видео проекции и 8 статични проекции върху сгради, както и девет светлинни инсталации,  интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад. Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, ще провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.

Подобни новини

Back to top button